در این مقاله قصد داریم به به ویژگی های بدنی مورد نیاز برای ژیمناستیک یا به عبارتی ویژگی های بدن ژیمناستیک کاران بپردازیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
ورزش ژیمناستیک می تواند آمادگی جسمانی بسیار مطلوب و قابل قبولی را ارائه دهد. خصوصا در فاکتورهای انعطاف پذیری ، قدرت عضلانی، سرعت عکس العمل و از همه مهمتر هماهنگی عصبی.
ژیمناستیک یکی از رشته های ورزشی بسیار جذاب و پر تحرک است که طرفداران خاص خود را داشته و تقریبا همه ی مردم دیدن حرکات آکروباتیک و کار ورزشکاران روی اسباب های مختلف را دوست دارند.
ژیمناستیک به عنوان رشته ی مادر و پایه ی رشته ها معرفی گردیده است و در این موضوع نسبت به ورزش شنا و دو میدانی اولویت بیشتری هم دارد. چرا که اگر شما به ورزش شیرجه دقت کنید حرکات ژیمناستیک را می بینید یاورزش دو و میدانی در پرش ها، انجام حرکاتی که به انعطاف زیادی نیاز دارد مشهود است.
اما ورزش ژیمناستیک را با دو هدف می توان کارکرد :
۱) همگانی:
کسب آمادگی بالا برای ورود به رشته های ورزشی دیگر
۲) قهرمانی :
ادامه ی این ورزش به صورت حرفه ای و کسب افتخار در این ورزش.
همگانی:
ورزش ژیمناستیک به دلایلی که در بالا توضیح داده شده و این که می تواند آمادگی جسمانی بسیار مطلوب و قابل قبولی خصوصا در فاکتورهای انعطاف پذیری ، قدرت عضلانی، سرعت عکس العمل و از همه مهمتر هماهنگی عصبی عضلانی که یکی از ویژگی های خاص ژیمیناستیک است در اختیار افرادی که کار می کنند جذاب جلوه میدهد
ژیمناستیک را می توان از سن پایین و کودکی که بهترین آن ۵ سال است آغاز کرد که هم فرصت برای کسب سلامتی و امادگی جسمانی و عادت کودک به ورزش کردن است و هم فرصتی برای محک زدن و استعداد یابی کسانی که مستعد این ورزش هستند و می توانند این ورزش را به صورت قهرمانی کار کنند.
افراد ژیمناستیک کار، یا به عبارتی ژیمناست ها از روحیه اجتماعی بسیار بالا ، شادابی فراوان و هوش سرشار برخوردار خواهند شد.
نظم، زیبایی و نظافتی که ورزش ژیمناستیک به آن نیاز دارد کودکان را منضبط و مطیع قوانین بار می آورد و این ها خصوصیاتی است که بعد از کسب آن کودک می تواند در رشته های ورزشی دیگر چند قدم جلوتر از همسالان خود باشد که ژیمیناستیک را تجربه نکرده اند.
البته در بخش همگانی افراد می توانند در سنین بالا هم این ورزش را تجربه کنند و حتی مقداری از حرکات زیبای این ورزش را یاد بگیرند اما به دلیل سخت بودن قوانین مسابقات ژیمناستیک و حساسیت اجرای زیبا برای داوران و تماشاگران همه ی افرادی که حرکات را اجرا می کنند مستعد شرکت در مسابقات نیستند.
اعتماد به نفس بالا در انجام حرکات سخت در ورزشکاران ژیمناستیک بدست می آید که می تواند در زندگی عادی این افراد نیز بسیار موثر باشد.
بدن پیچیده ، قدرت بالا ، راه رفتن و نشستن درست در طول زندگی نیز از مزیت های اکتسابی این ورزش تماشایی و پر طرفدار است .
تصورات غلطی که درباره ی این ورزش وجود دارد این است که این ورزش مانع رشد انسان به خاطر فشار زیاد به استخوان ها، صفحات رشد را استخوانی می کند ؛در حالیکه واقعیت این نیست و ژیمناستیک نتنها از رشد انسان جلوگیری نمی کند بلکه به لحاظ بهره بردن از وسایلی مانند بارفیکس و حرکات کششی و جهشی و همچنین فعالیت فیزیکی زیاد در افزایش رشد بدن موثر است امااین که چرا قهرمانان ژیمناستیک افراد کوتاه قامتی نسبت به ورزش هایی مانند والیبال و بسکتبال هستند به این دلیل است که افراد کوتاه قامت در این ورزش که از سرعت و چابکی بسیار زیادی برخوردار است موفق ترند و به عنوان مستعد ورزش ژیمناستیک بیشتر جذب این ورزش می شوند حال آنکه افراد بلند قد برای سهولت در پرتابها و پرش، جذب ورزش های بسکتبال و والیبال می شوند.
البته نا گفته نماند که فعالیت بدنی و ورزش کردن اگر تحت نظر مربیان آگاه و بر پایه علوم ورزشی و تخصصی نباشد و به طور سنتی و بی قاعده دنبال شود مطمئنا اثرات زیانبار زیادی را پیش روی ورزشکار خواهد گذاشت.
ژیمناستیک قهرمانی :
یکی از مهمترین نکات در خصوص بخش قهرمانی ژیمناستیک ،استعداد یابی از بین افراد علاقه مند است با توجه به شروع ورزش ژیمناستیک از سنین پایین حساسیت انتخاب درست کودکان به عنوان افراد مستعد قهرمانی در ژیمیناستیک اهمیت بالایی پیدا می کند چرا که اگر در انتخاب کودک درست عمل نکرده باشیم در تمرینات سخت ،ممکن است کودک یا از پس آن تمرینات بر نیاید و یا دچار آسیب و یا حتی ورزش زدگی شود. پس مهم است که تمامی معیار های انتخاب فرد مستعد ورزش ژیمناستیک بررسی و رعایت شود.
بدن ورزشکاران ژیمناست باید دارای چه قابلیتی باشد تا قادر به انجام انواع حرکات باشند؟
سوال دیگری که ممکن است برای شما پیش بیاید این است که بدن ورزشكاران ژيمناست بايد داراي چه قابليتي باشد تا قادر به انجام چنین حركاتی باشند؟ فاکتورهای مهم برای ورزش های ژیمناستیک صرفا به بدن ژیمناستیک کار مربوط نمیشود، بلکه عوامل ذهنی هم در آن دخیل هستند. پس شاید سوال بدن ژیمناستیک کاران دارای چه قابلیتی است، سوال درستی نباشد. سوال درست این است که ژیمناست ها باید چه قابلیتی داشته باشند تا در این ورزش موفق شوند؟ در ادامه اشاره مختصری خواهیم داشت به چند فاکتور مهم در انتخاب کودکان مستعد ژیمیناستیک:
۱) هوش و ذکاوت:
سرعت بالای حرکات و قدرت تصمیم گیری در کمتر از کسری ازثانیه برای ژیمناست ها امری طبیعی و پرتکرار است و شخصی می تواند موفق باشد که از این قاعده بهره فراوانی ببرد.
۲) قدرت:
فاکتور قدرت در همه ورزش ها ضروری است اما در ژیمناستیک شکل دیگری دارد، تحمل وزن بدن در زوایای مختلف و اجرای حرکات سخت آنهم به زیباترین و تمیز ترین شکل ممکن و بدون کوچکترین لرزشی و حتی احساس فشار و چروکیده گی در صورت اهمیت قدرت مطلق را صد چندان کرده و می طلبد که ژیمناست در ادامه قدرت به فاکتور ی بنام استقامت در قدرت دست پیدا کند.
۳) هماهنگی عصبی عضلانی:
این که توان اجرای برخی حرکات ژیمناستیک در افراد عادی هم وجود داشته باشد دور از توقع نیست اما چیزی که ورزشکار مستعد ژیمناستیک را از افراد دیگر متمایز می کند هماهنگی دستورات مغز و اجرای آنها توسط عضلات در بهترین زمان ممکن است این که ژیمناست به هوا پرواز می کند و بعد از اجرای ۳ پشتک یا ۳ وارو یا ۳ بتر که در این حرکات بدن در زوایای مختلف در چرخش است، روی دو پا خود به زمین فرود می آید و حتی ذره ای تعادل خود را از دست نمی دهد به خاطر بهره گیری از این فاکتور بسیار مهم و اساسی است. تصور کنید این خصوصیت در فردی وجود نداشته باشد یا حتی ضعیف باشد چه می شود؟
در اولین اجرا به زمین خورده و آسیب می بیند.
۴) سرعت:
مطمئنا و لزوما یک شخص قهرمان دوی سرعت نمی تواند در اجرای حرکات ژیمناستیک تا چندین متر از زمین اوج بگیرد کما اینکه ژیمناست برای اجرای حتی سنگین ترین حرکات ژیمیناستیک فقط مجاز به برداشتن ۳ قدم است و هر قدمی که بیشتر بردارد از او امتیاز کسر خواهد شد و خوب می دانید که قهرمانان ژیمناستیک با صدم و هزارم امتیازها مشخص می شوند
۵) انعطاف:
این فاکتور در ژیمناستیک اهمیت زیادی دارد و به نوعی انعطاف در ژیمناستیک به معنای واقعی و کامل خود می رسد؛انعطاف فاکتوری است که اگر وجود نداشته باشد ۷۰ در صد حرکات ژیمناستیک را نمی توان آموخت و کسانی که از انعطاف کمی برخوردار باشند خیلی زود در ورزش ژیمناستیک آسیب می بینند و شاید حتی دچار مشکلات مفصلی شوند و به همین دلیل است که مربیان از بدو ورود نو آموزان ،برای حفظ سلامت ورزشکار با او حرکات ورزشی که انعطاف بدنی را تقویت می کند تمرین می کنند.
تااینجای مقاله متوجه شدیم که ورزش ژیمناستیک چگونه به بدن ما کمک میکند. اما از این به بعد میخواهیم در مورد قبل از شروع این ورزش با شما سخن بگوییم. یعنی اینکه ویژگی های بدنی مورد نیاز برای ژیمناستیک چیست ؟
ویژگی های بدنی مورد نیاز برای ژیمناستیک چیست ؟
شما برای شروع هیچ ورزشی محدودیت ندارید. از همین حالا در هر سن و استایل بدنی ای که هستید و با هرنوع جنسیت میتوانید ورزش محبوب خود را انتخاب و آن را شروع کنید. باید بدانید که برای ورزش هایی که به انعطاف پذیری بدنی بالایی نیاز دارد سنین کمتر توصیه میشود. اما این بدان معنا نیست که اگر شما در سن بزرگسالی هستید نمیتوانید این ورزش را شروع کنید. معمولا سنین کودکی بهترین زمان برای هر نوع یادگیری میباشد. پس ناامید نشوید و از همین حالا به دنبال یک باشگاه خوب باشید.
لینک مرتبط :
کلاس ژیمناستیک مشهد
فواید ژیمناستیک
ژیمناستیک هنری چیست ؟
کلاس پارکور مشهد