تست استعدادیابی اوکانر

تست استعدادیابی اوکانر

اهمیت استعدادیابی و اهمیت تست استعدادیابی اوکانر

تست استعدادیابی اوکانر یکی از ابزار استعدادیابی خصوصا استعدادیابی شغلی است. ما در این مطلب قصد داریم شما را با این تست استعدادیابی آشنا کنیم. تا انتهای مطلب با ما همراه باشید. 

آرزوی همه ما این است که بتوانیم در زندگی موفق شویم. برای موفق شدن در یک زمینه آیتم های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها استعداد است. استعدادها توانایی های بالقوه ما برای انجام امور هستند. وقتی شما در یک کاری استعداد دارید سریعتر از دیگران آن را یاد گرفته و راحت تر انجامش می دهید. هنگام انجام دادن آن حس خوبی دارید و پیشرفت سریعی در آن احساس می کنید

طبیعی است که موفقیت در مسیری که شما در آن استعداد دارید بسیار محتمل تر و راحت تر از مسیری است که در آن استعداد ندارید. و اینجاست که اهمیت استعدادیابی مشخص می شود. شناسایی استعداد شما اگرچه موفقیت شما را تضمین نمی کند اما شانس موفقیت را بسیار بالا می برد. چرا که شما به جای سرمایه گذاری در مسیری که ممکن است با مشقت فراوان بتوانید به سطح متوسطی از موفقیت در آن دست یابید مستقیما وارد مسیری می شوید که شانس موفقیت در آن بالاست.

خب حالا که با اهمیت استعدادیابی آشنا شدید می خواهیم در ادامه به یکی از ابزارهای استعدادیابی یعنی تست استعدادیابی اوکانر می پردازیم

معرفی تست استعدادیابی اوکانر

در مقالات قبلی به معرفی تست های گاردنر و هالند برای استعداد یابی پرداختیم. اکنون می خواهیم تست اوکانر را به شما معرفی کنیم.  اوکانر را باید از پیش گامان استعدادیابی علمی امروزی نامید.

جانسون اوکانر که در رشته فلسفه از دانشگاه هاوارد فارغ التحصیل شده بود در سال 1922 مسئولیت پروژه آزمون استعدادیابی یا تشخیص استعداد کارکنان در جنرال الکتریک را بر عهده گرفت. آن زمان این پروژه با عنوان مهندسی انسانی نام‌گذاری شده بود و در توصیف آن گفته می‌شد که قرار است هر کس، در شغلی مشغول کار شود که توانمندی بیشتری برای آن دارد. تست اوکانر برای این منظور توسط او طراحی و اجرا شد.

مدیران جنرال الکتریک بر این باور بودند که با این کار، هم کارگران شرایط بهتر و محیط کار مطلوب‌تری خواهند داشت و هم خروجی مجموعه بیشتر خواهد شد.

تست استعدادیابی اوکانر چه مواردی را می سنجد؟

این تست 14 استعداد را در افراد می سنجد. این استعدادها عبارتند از:

  1. تجسم سازه (structural visualization)
  2. استدلال استقرایی (Inductive Reasoning)
  3. ایده پردازی (Ideaphoria)
  4. سرعت بالای درک دیداری (Graphoria)
  5. استدلال تحلیلی (Analytical Reasoning)
  6. استعدادهای عددی (The Numerical Aptitudes)
  7. استعدادهاس شنیداری (Auditory Aptitudes)
  8. سیلوگرام (Silograms)
  9. حافظه طراحی و مشاهده(Memory for Design & Observation)
  10. تشخیص و ادراک رنگ (Color Discrimination & Color Perception)
  11. طراحی بصری (Visual Designs)
  12. اشتعدا کار با ابزار و دستان(The Dexterity Aptitudes)
  13. آینده نگری (Foresight)
  14. ترکیب کلمات (Word Association)

 در ادامه هر یک از این موارد را برای شما توضیح خواهیم داد.

دنبال کلاس میگردی؟
بهتر نیست قبلش توانمندی‌هات رو بشناسی!؟

سنجش توانایی‌های ذهنی با استفاده از جدیدترین آزمون‌های کامپیوتری و منطبق با استانداردهای جهانی توسط متخصصین روانشناس
*ویژه ۷ تا ۱۸ سال*
*برای مشاوره رایگان فرم را تکمیل کنید*

استعداد تجسم سازه

افرادی که این استعداد را دارند اغلب جدا کردن قطعات و کنار هم قرار دادن آنها را دوست دارند. آنها دوست دارند اشیای جدید طراحی کرده و آنها را بسازند. این استعداد تجسم سه بعدی شما را نشان می دهد. این استعداد در تست استعدادیابی جانسون اوکانر با دو آزمون بلوکه های چوبی بهم ریخته و تا کردن کاغذ سنجیده می شود.

تست استعدادیابی اوکانر

 

استعداد استقرایی

استعداد استدلال استقرایی،توانایی اتحاد و ترکیب حقایق و اصول برگرفته‌شده از موضوعات متنوعاست. به بیان دیگر استدلال استقرایی یعنی، توانایی ترکیب به‌جای تحلیل. در این بُعد از تست استعدادیابی اوکانر توانایی فرد در یافتن ویژگی‌های مشترک میان چند ایده، تصویر یا موضوع ناهمگون مورد بررسی قرار می‌گیرد. فرد باید توانایی یافتن شباهت‌ها را داشته باشد. پزشکان باید این استعداد را داشته باشند تا علائم بیماری‌ها را به درستی تشخیص دهند.

در تست استعدادیابی اوکانر، استعداد استدلال استقرایی، با سؤالاتی که دارای 6 تصویر هستند، سنجیده می‌شود. آزمون‌ دهنده باید سریعاً سه موردی را که باهم شباهت دارند را شناسایی و مشخص کند.

استعداد ایده پردازی در تست استعدادیابی اوکانر

استعداد ایده پردازی در تست استعدادیابی اوکانر در مورد افراد خلاقی استکه ایده های زیادی دارند. افراد ایده‌ پرداز معمولا در طوفان های فکری موفق می شوند ایده های زیادی تولید کنند. آنها دوست دارند بیشتر روی تغییر یا توسعه پروژه‌های جدید کار کنند تا پروژه‌های قدیمی. سفر به مکان‌ها ناآشنا، شروع سرگرمی‌های جدید یا آزمایش دستورالعمل‌های جدید آشپزی برای یک ایده پرداز لذت‌بخش است.

برای تشخیص این بعد از آزمون، تصویری از یک رویداد، منظره یا شیء را مقابل آزمون‌دهنده قرار می‌دهند و از او می‌خواهند تا هر چیز مرتبطی را که با دیدن تصور به ذهن او می‌رسد یادداشت کند. حجم نوشته‌های فرد نشان می‌دهد که او تا چه اندازه ایده‌ دارد.

اوکانر می‌گوید این گروه از افراد با توجه به اینکه در موقعیت‌های مختلفی قرار بگیرند، ممکن است شاد، راضی، موفق، خسته، عصبی و فرسوده باشند. این افراد در مشاغلی مانند نوشتن، آموزش دادن، فروش، تبلیغات و حقوق استعداد دارند. 

آزمون سنجش استعداد ایده‌پردازی از مجموعه تست استعدادیابی اوکانر، به‌سادگی میزان جریان ایده‌ها را در رابطه با یک موضوع می‌سنجد. این آزمون اندازه‌گیری می‌کند که فرد در مدت‌زمان معینی چقدر می‌تواند به نتیجه برسد.

طبق تست استعدادیابی اوکانر، در این آزمون تعداد کلماتی که به ذهن آزمونگر می‌رسد و توسط او نوشته می‌شود، شمارش می‌شوند.

استعداد سرعت بالای درک بصری

 در تست استعدادیابی اوکانر این استعداد که گرافوریا نام دارد  استعداد تندخوانی، درک سریع نوشته‌ها، اعداد و نمادها است.

انجام سریع آزمون‌های تستی، پر کردن سریع برگه‌های اداری، سرعت در مطالعه و حل جداول تنها بخشی از فعالیت‌های عادی افراد با استعداد گرافوریا است. این بعد از تست استعدادیابی اوکانر میزان توانایی در پردازش سریع داده‌های تصویری و بصری افراد را می‌سنجد. این آزمون به این صورت است که دو ستون از اعداد ارائه می‌شود. بین هر دو جفت از اعداد که شبیه هم هستند، یک علامت قرار داده می‌شود.

استعداد تحلیلی

این بعد از تست استعدادیابی اوکانر توانایی تحلیل، طبقه‌بندی، ایجاد روند منطقی در بحث، استدلال و تقسیم‌بندی کارها و پروژه‌ها مورد سنجش قرار می‌گیرد و روش اجرای این تست نیز بسیار ساده است. به این صورت که تعدادی لغت به فرد داده می‌شود تا آن‌ها را نسبت به توانایی خود انتخاب کند و در یک دسته قرار دهد.

افرادی که طبق تست استعدادیابی اوکانر، استعداد استدلال تحلیلی خوبی دارند، معمولاً بدون دستورالعمل‌های گام‌به‌گام، توانایی سازمان‌دهی ایده‌ها و مفاهیم را در ذهن خوددارند. البته افرادی که در تست استعدادیابی جانسون اوکانر، نمره پایینی در این استعداد دارند، به این معنی نیست که توانایی سازماندهی هیچ‌چیزی را ندارند. بلکه به زمان و تلاش بیشتری برای سازماندهی نیاز دارند.

استعداد عددی در تست اوکانر

این استعداد در تست اوکانر شامل این سه زیر دسته است: 

۱- تحلیل سری‌های عددی: در این نوع سوالات معمولا استعداد و توانایی تحلیلی افراد بر‌اساس یافتن رابطه میان اعداد مورد سنجش قرار می‌گیرد.

۲- توانایی بازی با اعداد: در این بخش ۶ عدد مختلف به آزمون‌دهنده داده می‌شود تا با آن‌ها معادله ساده‌ای را تکمیل کنند. افرادی که در شغل‌های مانند حسابداری، کار در بانک، فعالیت در بازار بورس و سهام و بسیاری از مشاغل مهندسی فعالیت می‌کنند به این توانایی نیاز دارند.

۳- حافظه عددی: برای بررسی حافظه عددی فرد، از او می‌خواهند شماره‌هایی را به یاد آورد. برای مثال کسانی که شماره پلاک ماشین یا شماره همراه دوستان خود را حفظ هستند، حافظه عددی قوی‌تری دارند.

تست استعدادیابی اوکانر

 

استعداد شنیداری

در این بعد از تست استعدادیابی اوکانر توانایی افراد در تشخیص صدا، گام‌ها و ریتم‌ها مورد سنجش قرار می‌گیرد. افرادی که استعداد شنیداری بالایی دارند می‌توانند از طریق تن صدا، احساسات دیگران را درک کنند و با آن‌ها به صورت موثرتری گفت‌وگو کنند. این استعداد خود شامل سه خرده استعداد است که استعداد تونال، استعداد ریتم و استعداد تشخیص گام.

 طبق تست استعدادیابی اوکانر افرادی که حافظه خوبی در تشخیص صدا دارند می‌توانند پیام خود را به خوبی از دیگران دریافت کنند و پیام خود را به صورت اثربخش به آن‌ها اعلام کنند. این افراد می‌توانند از طریق تن صدا، احساسات دیگران را درک کنند و با آن‌ها به صورت موثرتری گفت‌وگو کنند.

استعداد سیلوگرام

در این بعد از تست استعدادیابی اوکانر توانایی یادگیری زبان‌های مختلف مورد سنجش قرار می‌گیرد. روش اجرای این تست به این صورت است که تعدادی کلمه بی‌معنی ساخته می‌شود که نشان‌دهنده یک زبان فرضی است؛ سپس آن‌ها را به زبان مادری فرد آزمون‌دهنده ارتباط می‌دهند تا توانایی یادگیری آن را بسنجند.افرادی که در استعدادیابی جانسون اکانر، در استعداد سیلوگرام نمره بالایی دارند، توانایی زیادی در یادگیری کلمات یک زبان جدید و یا یک زبان تخصصی دارند.

استعداد حافظه طراحی و مشاهده در تست جانسون اوکانر

در این قسمت از تست استعدادیابی اوکانر، تصاویری که از چند پاره‌خط تشکیل شده‌اند به فرد آزمون‌دهنده نشان داده می‌شوند و پس از مدت زمان کوتاهی کاغذ را برمی‌دارند. سپس یک کاغذ مقابل فرد قرار داده می‌شود که تعداد زیادی نقطه وجود دارد و از او می‌خواهند نقطه‌ها را طوری به هم وصل کند که همان تصویر دوباره ایجاد شود. در ادامه تست جانسون اوکانر نیز این روند اجرا می‌شود، با این تفاوت که تصاویر پیچیده‌تری مقابل فرد قرار می‌گیرد.

طبق گفته اوکانر کسانی که این استعداد را دارند در مشاغلی مانند طراح گرافیک و طراح لباس موفق خواهند شد.

استعداد تشخیص و تفکیک رنگ ها

در این بعد از تست استعدادیابی اوکانر میزان کوررنگی افراد مورد سنجش قرار می‌گیرد. آزمون‌گیرنده ۳۰ رنگ مختلف را مقابل آزمون‌دهنده قرار می‌دهد و او باید از روشن‌ترین تا تیره‌ترین آن‌ها را به ترتیب مشخص کند.

استعداد طراحی بصری

استعداد هنری توسط دو تست طراحی بصری، در تست استعدادیابی اوکانر سنجیده می‌شود. مقیاس‌های این آزمون ترجیحات ذاتی هر کس را در دو زمینه اندازه‌گیری می‌کند.

آزمون 1 به این صورت است که، دو نقاشی، یکی بسیار ساده و دیگری بسیار پیچیده به آزمون‌دهنده نشان داده می‌شود و او باید یک مورد را انتخاب کند.

آزمون 2  انتخاب بین ترتیب آرایش خطوط به صورت الگوی منظم و الگوی نامنظم است. این مفهوم ممکن است در دو نقاشی پیاده شده باشد و نظر افراد در مورد آنها سنجیده شود.

اگر در نتایج تست استعدادیابی جانسون اکانر، نمره افراد در هر دو آزمون بالا باشد، یعنی می‌توانند در زمینه‌های هنری موفق باشند.

استعداد کار با دست و ابزار در آزمون اوکانر

این بعد از تست استعدادیابی اوکانر، توانایی افراد برای سریع و دقیق کار کردن روی اشیای کوچک با استفاده از انگشتان را امتحان می‌ کند. افرادی که استعداد کار با انگشتان را دارند در مشاغلی مانند جراحی، تایپ، آرایشگری و… موفق‌تر خواهند بود

آزمون استعداد کار با دست در آزمون اوکانر به این صورت است که تخته‌ای که روی آن از سوراخ‌هایی پرشده است به آزمون‌دهنده داده می‌شود. او باید با سرعت، هر سوراخ را با 3 پین پر کند. هرچه سوراخ‌های بیشتری با سه پین در زمان کمتری پر شوند، نمره فرد در این آزمون بالاتر است.

آزمون استعداد کار با ابزار هم به این صورت است که صد سوراخ یک تخته را با صد پین پر می‌کنند.

با استفاده از موچین آزمون‌دهنده باید پین‌ها را در سوراخ‌های خالی طرف دیگر تخته قرار دهند. در این آزمون هم به‌سرعت و دقت نمره داده می‌شود.

استعداد آینده گری

این بعد از آزمون استعدادیابی اوکانر میزان تمرکز فرد بر زمان حال نسبت به آینده را تعیین می‌کند. این استعداد فراموش کردن لذت‌های کوتاه‌مدت و فکر کردن به لذت‌های بلندمدت است.
داشتن استعداد آینده‌نگری سبب توسعه چشم‌انداز و اشتغال افراد به فعالیتی است که با استعداد و اهدافشان بیشترین انطباق را دارد.

استعداد ترکیب کلمات تست استعداد یابی اوکانر

در تست استعدادیابی اوکانر در دو مرحله سطح شما در واژگان امتحان می‌شود، چراکه اوکانر بر روی مهارت مکالمه و واژگان تأکید زیادی داشته است.

اوایل که آزمایشگاه استعدادیابی جانسون اوکانر شروع به کار کرده بود، شباهت‌های زیادی بین پاسخ‌ها پیدا می‌کرد. او این افراد که بیشتر مهندسین و مشاغل تخصصی بودند، را گروه subjective (خصوصی و درونی) نامید. در مقابل افرادی که یک پاسخ را به شیوه‌ متنوعی پاسخ می‌دادند را، گروه objective  (واقع‌گرایان) نامید. این گروه شامل فروشندگان و کسانی بود که در حوزه‌های مدیریتی فعالیت داشتند.

موسسه استعدادیابی جانسون اوکانر به کمک آزمون کلمات به دنبال کشف این موضوع بود که چرا به برخی از پرسش‌ها پاسخ مشخصی داده می‌شود.

در گروه subjective دستاوردهایی که نتیجه دانش و تخصص فردی باشند، رشد می‌کنند. افراد این گروه بسته به میزان تلاش فردی خود به موفقیت می‌رسند.  در گروه objective افراد بسته به میزان کار گروهی و همکاری با هم به موفقیت می‌رسند. در این گروه به دلیل تنوع در کارها، امکان تمرکز روی موضوع خاصی وجود ندارد. در حقیقت افراد گروه objective رویکردی کلی‌نگر دارند. این مسئله در مشاغل مدیریتی به‌روشنی قابل‌مشاهده است.

تست استعدادیابی اوکانر | سخن آخر

در این مطلب با تست استعدادیابی اوکانر آشنا شدیم. این آزمون بیشتر برای هدایت شغلی و تحصیلی به کار می رود.

در هدایت تحصیلی و شغلی تلاش می شود با استفاده از آزمون های علمی و بروز، علاقه مندی ها و استعدادهای شما شناسایی شده و به شما کمک شود در زمینه انتخاب رشته تحصیلی و شغل، تصمیمات درست تری بگیرید.

خوب است فراموش نکنید استعدادیابی تازه آغاز راه است و پس از کشف علایق و استعدادهایتان نباید آنها را رها کنید. یادگیری مهارت ها در راستای پرورش استعداد گام بعدی و مهمتری است که باید برای آن برنامه ریزی کرد.

لطفا امتیاز دهید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

راهنمایی میخوای؟ | گفتگو با پشتیبانی