زندگی در دنیای پیچیده و پر از نقص امروز، مستلزم شناخت کافی از خود و دیگران است. تست کمالگرایی هیل (HPI) از جمله ابزارهای معتبر و شناخته شدهای است که به نحوه درک ما از رفتارها و تمایلات خود و همچنین اطرافیانمان کمک زیادی میکند. در این بخش قصد داریم که اطلاعاتی در خصوص مفهوم، ویژگیها و کاربرد این نوع از آزمونهای شخصیت را برای شما خوانندگان عزیز و محترم به اشتراک بگذاریم؛ تا پایان این متن همراه ما باشید.
۰
تعداد انجام
۰ سوال
تعداد سوالات
همه سنین
رده سنی
۵ دقیقه
زمان تقریبی
۴٫۷۲۷
تعداد نظرات
۴.۵
امتیاز
کمالگرایی (Perfectionism) از جمله باورهای ذهنی و خصیصههای شخصیتی برخی از افراد جامعه است که وسواس، دقت و فشار درونی بسیار زیادی را بهواسطه آن برای انجام بیعیبونقص کارها متحمل میشوند؛ بهطوریکه در صورت ارتکاب هر گونه خطا و یا اشتباه، شاهد سرزنش و یا ناراحتی بیش از حد افراد کمالگرا خواهیم بود. تست کمالگرایی هیل (HPI) یا بهاصطلاح انگلیسی (Hill Perfectionism Inventory) بهنوعی تست شخصیت شناسی در زیرمجموعه آزمونهای فردی بزرگسال گفته میشود که برای اندازهگیری میزان کمالگرایی و نیاز به اثبات خود در افراد (خودارزیابی) مورد استفاده قرار میگیرد. افراد با کمک این نوع ابزار خودشناسی به رازهای نهفته در پشت پرده رفتارها و تمایلات خود پی برده و در مسیر رشد شخصی و حرفهای به بهترین شکل از آنها بهرهمند میشوند.
تا کنون، نظریه و پژوهشهای مختلفی در زمینه کمالگرایی انجام گرفته که نتایج هر یک در مقایسه با یکدیگر گاه متناقض و متفاوت است. در همین راستا، عدهای از پژوهشگران برای روشن ساختن جنبههای مختلف این موضوع به سراغ استفاده از ابزارهای مختلفی رفتند. تمام جنبههای زندگی فردی و اجتماعی با کمک آزمونهای معتبری همچون تست کمالگرایی هیل (HPI) برای کشف و شناسایی نشانههای کمالگرایی در افراد مورد بررسی قرار میگیرند. این تست برای نخستینبار در سال 2004 میلادی توسط شخصی به نام هیل و با کمک همکارانش طراحی شد. آزمون هیل، 6 جنبه مختلف از کمالگرایی را در 2 بعد مثبت (سازگار) و منفی (ناسازگار) با کمک 59 سوال برای تمام گروههای سنی مورد ارزیابی قرار میدهد. این شش جنبه عبارتند از:
پاسخ به سوالات چهارگزینهای این پرسشنامه در قالب طیف لیکرت (از کاملاً موافقم تا کاملاً مخالفم) طراحی شده، تقریباً نیازمند 15 دقیقه زمان است. این آزمون با تمامی تعاریف یکبعدی و چندبعدی کمالگرایی مطابقت داشته و طیفی از اعداد 83/0 تا 91/0 را برای همه خرده مقیاسها شامل میشود. نحوه اجرای تست هیل (HPI) بر حسب روحیات و شخصیت فرد آزموندهنده به صورت خودگزارشی است.
گام برداشتن در مسیر یک زندگی موفق و کارآمد مستلزم شناخت ویژگیهای رفتاری و عملکردی خود و دیگران است. فلذا، اندازهگیری ویژگیهای شخصیتی کمالگرایی و سپس هدایت آنها در مسیر درست خود از مهمترین اقدامات یک فرد برای توسعه و ترقی میباشد. مهمترین دلایلی که برای استفاده از تست کمالگرایی هیل (HPI) بهعنوان یکی از معتبرترین ابزارهای ارزیابی در علم روانشناسی میتوان بیان نمود؛ در موارد مطرح شده ذیل خلاصه میشوند:
شناخت و درک عمیق شخصیت و رفتارهای انسانی برای ورود به دنیای نفس با کمک ابزارهای مختلفی صورت میگیرد که آزمون کمالگرایی هیل از جمله آنهاست. هیل و همکارانش در طراحی آزمون خود از 6 مؤلفه شخصیتی قابلسنجش در 2 بعد مختلف برای اندازهگیری میزان کمالگرایی افراد استفاده کردهاند. مهمترین ویژگیهای بارز شخصیتی که بهوسیله تست کمالگرایی هیل (HPI) جهت تأثیرگذاری بر توسعه شخصی، بهبود روابط انسانی و ارتقای کیفیت زندگی مورد سنجش قرار میگیرند؛ به صورت موارد مطرح شده در جدول زیر هستند:
جدول شماره 1: ویژگیهای شخصیتی قابل اندازهگیری بهوسیله آزمون کمالگرایی هیل
ابعاد | ویژگی ها | توضیحات |
مثبت (سازگار) |
نظم و سازماندهی | تمایل به داشتن سازمان و نظم در زندگی با برنامهریزی دقیق و تفکر انتقادی |
تلاش برای عالی بودن | تمایل برای دستیابی به عملکرد بالا در همه زمینههای زندگی شخصی و حرفهای | |
هدفمندی | درک از هویت شخصی و تبلور آن در اهداف و ارزشها | |
منفی (ناسازگار) |
حساسیت بین فردی و نیاز به تایید | نگرانی از انتقادات و نظرات منفی دیگران و تمایل به جستجوی تأیید و تصویب از سوی دیگران جهت حس رضایت واقعی از عملکرد خود |
ادراک فشار از سوی والدین | توقعات و انتظارات غیرمعقول والدین از کودک بدون توجه به توانایی او | |
استاندارد بالا برای دیگران | انتظار کیفیت بالا از کار دیگران و مطابقت نتایج با توقعات و انتظارت خود |
کاربردهای مختلف و متعددی را با توجه به هدف هر یک از افراد آزموندهنده برای اجرای تست کمالگرایی هیل (HPI) به دو صورت فردی و گروهی میتوان بیان نمود که در قسمت زیر به برخی از مهمترین مزایای آزمون کمال گرایی هیل در حوزههای مختلف زندگی انسان اشاره شده است:
تست کمالگرایی هیل (HPI) از جمله ابزارهای مفید برای درک بهتر خصوصیات شخصیتی و اخلاقی افراد است که علیرغم مزایای بیشمار خود، همانند سایر تستهای روانشناسی از معایب و محدودیتهایی نیز به شرح موارد ذیل نیز برخوردار است:
شیوه نمرهگذاری تست کمالگرایی هیل (HPI) بر پایه یک مقیاس چهارگزینهای از طیف لیکرت برای معیارهای قابلسنجش آن در نظر گرفته شده است؛ این مقیاس از نظر اعتبار و روایی نیز کاملاً مورد تأیید هست. شخص آزموندهنده بابت پاسخگویی به مجموعهای از سوالات مربوط به انتخابهای رفتاری خود در شرایط مختلف، به صورت عددی یا رتبهای (از 1 تا 4) نمرهای را به دست میآورد که امتیاز کلی فرد حاصل تجمیع همین نمرات است.
انسانها بر حسب شدت و درجه کمالگرایی در آزمون هیل به گروههای مختلفی نظیر عدم کمالگرایی، کمالگرایی مطلوب، کمالگرا، کمالگرایی شدید و همچنین وسواس در کمالگرایی تقسیم میشوند. نمره کلی فرد آزموندهنده با توجه به صحت و درستی پاسخها مشخص کننده این مطلب است که از نظر شدت و درجه کمالگرایی، فرد موردنظر جزو کدام یک از گروههای ذکر شده قرار میگیرد.
به طور مثال، کمالگرایی مطلوب نشاندهنده نگرش و باورهایی با برآیند مثبت در ذهن ناخودآگاه فرد بوده و به عزتنفس بالای این دسته از افراد اشاره دارد. نتایج تست کمالگرایی هیل (HPI) با توجه به نحوه دستورالعمل آن بهگونهای تفسیر میشود که شخص آزموندهنده به درک بهتری از ویژگیهای و خصوصیات رفتاری خود دست یابد. همچنین این نتایج برای تشخیص عملکردهای صحیح فرد در مرزهای تعیین شده، به سراغ مقایسه معیارهای مشخصی رفته و توصیههایی را نیز برای توسعه شخصی و بهبود روابط اجتماعی در موقعیتهای مختلف ارائه میدهد. بروز مشکلات مرتبط با کمالگرایی و احتمال درگیری فرد با آنها نظیر اهمالکاری، افسردگی و … به همراه احتمال فعال بودن برخی از طرحوارههای ناسازگار مرتبط با کمالگرایی همچون طرحواره نقص و شرم و … از دیگر مواردی است که با توجه به نتایج تست کمالگرایی هیل (HPI) مورد بررسی قرار میگیرند. همچنین در تفسیر نتایج این تست به بررسی وضعیت کمالگرایی فرد آزموندهنده در هر دو بعد مثبت و منفی آن پرداخته شده و نمودارهایی از وضعیت شخص در کلیه زیرمقیاسهای کمالگرایی را نیز به نمایش میگذارد.
تست کمالگرایی هیل (HPI) از جمله ابزارهای معتبر و محبوب در زیرمجموعه آزمونهای شخصیت است که برای سنجش میزان کمالگرایی افراد بر اساس 6 مؤلفه شخصیت در دو بعد مثبت و منفی به کار گرفته میشود. این تست برای مدیریت و کنترل اضطرابهای ناشی از بروز اشتباه و خطا در انجام کارها مفید بوده و افراد با شناخت نقاط قوت و ضعف خود در زمینه کمالگرایی میتوانند به درک صحیحی از شخصیت فردی و اجتماعی خود نائل شوند. آزمون هیل از 59 سوال در طیف 5 یا 4 گزینهای بر اساس طیف لیکرت تشکیل شده است و به بررسی عوامل مؤثر در شکلگیری کمالگرایی افراد میپردازد.