در این مقاله به معرفی بهترین کلاس سنتور مشهد میپردازیم. تا انتها با ما همراه باشید. یکی از سازهای سنتی موسیقی ایرانی ساز سنتور می باشد که با صدای دلنشینش افراد زیادی را جذب خود می کند.
ساز سنتور در ایران قدمت طولانی دارد و به احتمال زیاد از ایران به کشورهای دیگر راه یافته است. سنتور در کشورهای دیگر به نام هایی مانند در کشور چین «یان-کین»، در اروپای شرقی «دالسی مر»، در انگلستان «باترفلای»، در آلمان و اتریش «مک پر»، در هند «سنتور»، در کامبوج «فی» و در امریکا «زیتر» نامیده میشود که تشابهات و تمایزاتی با یکدیگر دارند. در ادامه بیشتر با این ساز اصیل ایرانی آشنا میشویم.
سنتور چیست؟
سنتور (به انگلیسی: Santur) نوعی ساز زهی-کوبهای و سازی با اصالت موسیقی ایرانی است. فرهنگ دهخدا سنتور را اینگونه بازشناختهاست: از سازهای ایرانی به شکل ذوزنقه که دارای سیمهای بسیاری است و با دو زخمهٔ چوبی (مضراب) نواخته میشود. رایجترین نوع سنتور (۹ خرکی) دارای ۷۲ سیم است که به دستههای ۴ تایی و در ۱۸ دسته تقسیم میشود.
تاریخچه سنتور
سنتور بر پایهٔ بررسیها و پژوهشها یکی از کهنترین سازهای گستره ایران به شمار میرود؛ کهنترین نشانهای که از این ساز برجا مانده، از سنگتراشیهای آشور و بابلیان (۵۵۹پیش از میلاد) است. در این سنگتراشیها، صف تشریفاتی که به بزرگداشت آشور بانیپال بر پا شده، سازی که همانندی زیادی به سنتور دستورزی دارد، در میان آن صف دیده میشود.
ابوالحسن علی بن حسین مسعودی تاریخنگار نامدار و نویسنده نسک مروجالذهب در شرح اوضاع موسیقی در زمان ساسانیان، هنگام نام بردن از سازهای متداول موسیقی ساسانی، واژه سنتور (سنطور) را ذکر میکند. در کتب کهن و تألیفات ابونصر فارابی و ابن سینا نیز نام سنتور چند بار ذکر شدهاست.
عبدالقادر مراغهای ساز یا طوفان را معرفی کرد که شبیه سنتور دستورزی بود با این تفاوت که برای هر نت، تنها یک تار میبستند و با جابجا کردن خرکها، آن را کوک میکردند.
سنتور، سازی کاملاً ایرانی است که برخی ساخت آن را به ابونصر فارابی نسبت میدهند که مانند بربط، ساز دیگر ایرانی بعدها به خارج بردهشد.[نیازمند منبع]
برخی پژوهشگران بر این باورند که سنتور در زمانهای بسیار دور از ایران به دیگر کشورهای آسیایی رفتهاست، چنانکه امروزه گونههای مشابه این ساز در عراق، ترکیه، سوریه، مصر، پاکستان، هند، تاجیکستان، چین، ویتنام، کره، اوکراین و دیگر کشورهای آسیای میانه و نیز در یونان نواخته میشود.
اجزای سنتور
یکی از سازهای زِهی- ضربه ای (مضرابی) سنتور (SanToor) است که شکل کاملاً منظم و هندسی دارد. این ساز ساخته شده از یک جعبه تشدید صدا به شکل ذوزنقه است که بلندترین ضلع موازی آن نزدیک به نوازنده و دو ضلع با طول برابر، دو ضلع موازی را به شکل مورب قطع می کنند. بلندترین ضلع در سنتورهای معمولی 90 سانتی متر و کوچک ترین ضلع (دور از نوازنده) 35 سانتی متر و اضلاع مورب کناری 38 سانتی متر میباشند.
این جعبه 8 تا 10 سانتی متر ارتفاع دارد و تمام سطوح آن از چوب گردو و سر ساخته شده است. دو حفره به شکل گُل روی سطح سنتور وجود دارد که نقش زیادی در زیبایی ساز، در نرمی، لطافت و شفاف شدن صدای سنتور دارد. سنتور یکی از گسترده ترین سازهای ایرانی است که محدوده صدادهی آن بیش از 4 اکتاو است. سنتور صوتی شفاف و بلورین دارد و قابلیت تکنوازی و هم نوازی از ویژگی های آن است.
دو ردیف پل (پایه)های چوبی به نام «خَرَک» بر روی نقاب (سطح فوقانی سنتور) قرار دارد. خرک های سمت راست به کناره راست ساز نزدیک هستند و خرک های سمت چپ با کناره چپ اندکی فاصله دارند.
به فاصله بین هر خرک ردیف چپ تا کناره چپ ساز «پشت خرک» می گویند. در هر ردیف 9 خرک قرار دارد که فضای سنتور را به 4 قسمت تقسیم می کند . هر قسمت با توجه به جنس سیم های گذرنده از روی این خرک ها، وظیفه تولید دامنه معینی از صداها با بسامد معین را دارد.
کوک کردن سنتور امری دشوار و زمان بَر است زیرا در سنتورهای امروزی چهار رشته سیم از روی هر خرک عبور نموده است که باید دقیقاً یک صدا کوک شوند و حتی چنانچه درنمناک اشاره شده است اگر یکی از این چهار سیم روی یک خرک صدایش با بقیه سیم ها تفاوت اندکی داشته باشد ، صدای آن نت کاملاً اشتباه می شود.
هر سیم در سطح جانبی یا کلاف راست سنتور به یک گیره به نام «گوشی» پیچیده شده که این گوشی توسط وسیله ای به نام «چکش» یا «کلید» سنتور، قابلیت چرخش دارد و این ویژگی سبب شده که طول سیم تغییر کند و بسامد آن نیز تغییر یابد، در طرف دیگر نیز هر سیم توسط یک قلاب به زائده ای به نام «سیم گیر» متصل می شود.
بهترین کلاس سنتور در مشهد کجاست؟
در ادامه به معرفی بهترین کلاس سنتور در مشهد میپزدازیم:
آموزشگاه موسیقی تمنا
- مدیریت: آقای حسین نثاری
- توضیحات: آموزشگاه موسیقی تمنا در محدوده ادیب شهر مشهد واقع شده است. این آموزشگاه موسیقی با هدف آموزش آکادمیک و حرفهای موسیقی به علاقمندان تاسیس گردیده است. همکاری با اساتید مجرب در حوزه موسیقی کلاسیک و ایرانی برای آموزش صفرتاصد کلیه سازها به بزرگسالان و کودکان و فراهم آوردن بهترین امکانات و محیطی امن و سالم برای یادگیری از افتخارات این مجموعه می باشد. آموزشگاه موسیقی تمنا برگزارکننده کلاس های ویولن، سنتور، پیانو، گیتار و سازهای دیگر میباشد.
آموزشگاه موسیقی نی داوود
- مدیریت: آقای امیررضا پیروی
- توضیحات: آموزشگاه موسیقی نی داوود در محله امامت شهر مشهد واقع شده و با هدف آموزش آکادمیک و حرفهای موسیقی به علاقمندان تاسیس گردیده است. همکاری با اساتید مجرب در حوزه موسیقی کلاسیک و ایرانی برای آموزش صفرتاصد کلیه سازها به بزرگسالان و کودکان و فراهم آوردن بهترین امکانات و محیطی امن و سالم برای یادگیری از افتخارات این مجموعه می باشد. در آموزشگاه موسیقی نی داوود علاوه بر آموزش سازهای ایرانی و جهانی برای تمام سنین، کلاس های آواز سنتی (تصنیف خوانی و ردیف های آوازی)، دوره های تخصصی موسیقی کودک، کلاس های کنکور موسیقی، آهنگسازی، هارمونی، کنترپوآن و … نیز زیر نظر کارشناسان و کارشناسان ارشد موسیقی برگزار می گردد. همچنین برای پیشرفت هنرجویان و کمک به انتخاب ساز آنها، آزمون های استعدادیابی برگزار میکند. همچنین برای تدریس اصولی موسیقی، دوره های تئوری موسیقی شامل دید سرایی، شناخت نت ها، درک ریتم را برگزار میکند.
سایر آموزشگاه های موسیقی در مشهد
در جدول زیر به معرفی سایر کلاس موسیقی مشهد همراه با آدرس حدودی میپردازیم. با کلیک روی نام هر اموزشگاه موسیقی میتوانید اطلاعات دقیقتر شامل آدرس، شماره تماس، نظرات کاربران و توضیحات مجموعه را مشاهده کنید. آموزشگاه های موسیقی معرفی شده در لیست برگزارکننده کلاس موسیقی برای سازهای مختلف شامل کلاس گیتار، کلاس پیانو، کلاس ویولن، کلاس تار، کلاس سنتور، کلاس سه تار و کلاس سلفژ میباشند.
نام آموزشگاه | محدوده آدرس |
---|---|
آموزشگاه موسیقی رایم | قاسم آباد، فلاحی |
آموزشگاه موسیقی درویش خان | احمدآباد، طالقانی |
آموزشگاه موسیقی نیما | سجاد، حامد جنوبی |
آموزشگاه موسیقی چاوش | آزادشهر، بلوار امامت |
آموزشگاه موسیقی اوشیدا | قاسم آباد، چهارراه ورزش |
انواع ساز سنتور در ایران
در ایران سنتور های متفاوتی از لحاظ ساختاری با کاربردهای گوناگون وجود داد که عبارتند از سنتورهای 10، 11 و 12 خرک، سنتور لا کوک ، سنتور سی کوک (که ابعاد آن از سنتور لا کوک کمتر است)، سنتور باس، سنتور باریتون، سنتور کروماتیک و سنتور کروماتیک بم اما رایج ترین نوع سنتور در ایران سُل کوک 9 خَرَک نامیده می شود که دارای 72 سیم است. بسنتور لا کوک صدای زیرتری نسبت به سنتور رایج سل کوک دارد و بیشتر در تکنوازی ها و بداهه نوازی ها استفاده می شود.
چرا ساز سنتور را انتخاب کنیم؟
بیشک یکی از چالشهایی که افراد علاقهمند به موسیقی با آن روبهرو هستند انتخاب ساز مورد علاقه است. اساتید سنتور همواره با هنرجویانی که بدون علاقه یا استعداد و به اجبار خانواده به یادگیری سنتور مشغولند در کلنجار هستند. اینچنین هنرجویان مدتی به فراگیری سنتور میپردازند و پس از گذشت معمولا چند ماه و یا حتی چند سال با تمرین و پیشرفت نکردن از این ساز دلزده میشوند و آن را کنار میگذارند. گاها ممکن است علی رغم علاقه و استعدادشان به سراغ سازهای دیگر هم نروند و هنرهای دیگری را ادامه دهند.
انتخاب ساز یک مقولهی بسیار مهم است و در وهلهی اول، علاقه و استعداد برای موفق شدن در هر سازی اهمیت دارد. شما میتوانید با گوش دادن به آلبومهای مختلف، تماشای ویدئوهای کنسرتها، تکنوازیها و اجراهای مختلف، دیدن و شنیدن صدای سازهای مختلف از نزدیک و به صورت زنده و حتی در دست گرفتن سازهای مختلف، علاقهی خود را کشف کنید. به صورت تخصصی برای سنتور، آلبومهای گروهنوازی و تکنوازیِ نوازندگان: استاد پایور، مشکاتیان،سیاوش و اردوان کامکار و بسیاری نوازندگان دیگر را گوش دهید. بسیاری از این آلبومها با خوانندگی استادانی همچون محمدرضا شجریان، عبدالوهاب شهیدی و .. است. از معروفترین آلبومهای سنتورنوازی که اکثرا آن را شنیدهاند، آلبوم سنتوری با نوازندگی استاد اردوان کامکار و خوانندگی محسن چاوشی است. بسیاری از این آلبومها به صورت تصویری نیز پخش و منتشر شدهاند. همچنین در فضای مجازی و سایتهای مانند یوتیوب و آپارات ویدِئوهای بسیاری از نوازندگان قدیمی و جدید به صورت هم صوتی و هم تصویری، وجود دارد.
آیا یادگیری سنتور آسان است؟
سنتور نیز همانند هر ساز دیگری سختیها و آسانیهای خود را دارد و لازمهی پیشرفت در آن تمرین، پشتکاری، صبوری، سنتور و استاد خوب است، اما شما بعد از توانمند شدن اجرای یک قطعهی زیبا، ثمرهی زحمات خود را خواهید گرفت و هم خود و هم اطرافیانتان را از صدای زیبای ساز خود بهرهمند میسازید. به خاطر داشته باشید سنتور سازیست که صدای نسبتا زیادی دارد و اگر شما به دنبال سازی با صدایی کمتر هستید شاید سه تار و یا انتخابی دیگر برای شما مناسبتر باشد. نکتهی قابل توجه دیگر کوک کردن سنتور است، که به دلیل داشتن 72 سیم کاری زمانبر و نیازمند تجربه و مهارت است. وسایل موردنیاز برای یادگیری سنتور، یک ساز خوب، میز سنتور و مضراب است. پس قبل از انتخاب هر سازی به تمام نکات بالا توجه کنید.
کلاس های مختلف در مشهد:
معرفی کلاس های موسیقی مشهد
کلاس گیتار مشهد
آشنایی با ساز ویولن
کلاس ویولن مشهد
بهترین آموزشگاه های آشپزی در مشهد
آموزشگاه های نقاشی مشهد
بهترین اموزشگاه خوشنویسی مشهد
معرفی بهترین کلاس بازیگری مشهد
کلاس هنرهای سنتی مشهد
کلاس رانندگی در مشهد
خوانندگی و تست صدا در مشهد
کلاس فتوشاپ مشهد
بهترین کلاس اسکیت مشهد
باشگاه های والیبال در مشهد
معرفی بهترین باشگاه جودو مشهد
بهترین کلاسهای تنیس روی میز مشهد
بهترین کلاس یوگا مشهد
کلاس تیراندازی مشهد
معرفی بهترین باشگاه کشتی مشهد
بهترین باشگاه رزمی مشهد
معرفی بهترین کلاس کنکور مشهد
کلاس بازیگری تئاتر در مشهد
کلاس طراحی وب در مشهد
بهترین کلاس کارگردانی مشهد
کلاس کودک و نوجوان در مشهد
آموزش ورد و اکسل در مشهد
کلاس تعمیرات موبایل مشهد
آموزش پاورپوینت در مشهد
آموزش ICDL در مشهد
آپارات نیکارو