چرتکه یک وسیله دستی است که با شنیدن نام آن ممکن است یاد قدیم ها بیافتید زیرا بقالی های زمان قدیم از این وسیله برای حساب و کتابشان استفاده می کردند. در واقع می توان گفت که چرتکه یک کامپیوتر قدیمی است که امروزه ماشین حساب ها جای آن را گرفته اند. کودکانی که در سن پایین اقدام به یادگیری چرتکه کنند در منطق و ادراک مهارت های بهتری را کسب خواهند کرد. به همین دلیل آموزش چرتکه را برای کودکان در سن پایین توصیه می کنند. ما نیز در این مطلب می خواهیم شما را با آموزش چرتکه آشنا کنیم با ما همراه باشید و این مطالب مفید را مطالعه نمایید.
چرتکه چیست؟
چرتکه وسیله ای قدیمی است که با استفاده از دست برای محاسبه چهار عمل اصلی جمع، تفریق، ضرب و تقسیم استفاده می شود. در کشور های آسیایی هنوز هم از این وسیله استفاده می کنند که قدمت آن به 2000 سال پیش بر می گردد. این وسیله امروزه به عنوان یک ابزار ریاضی استفاده می شود و برای رشد ذهنی کودکان تاثیر فراوانی دارد. کلمه چرتکه از کلمه های روسی گرفته شده است که به این وسیله در روس چوتی یا شوتی می گویند که در زبان روسی به معنی “تسبیح” است. در آموزش های سنتی ریاضی نیم کره چپ مغز کار می کند اما استفاده از چرتکه باعث می شود که نیم کره راست مغز نیز کار کند. به طور کلی می توان گفت که چرتکه باعث می شود تا کل مغز کار کند.
ساختار چرتکه
چرتکه ابزاری به شکل مستطیل است که از چند میله به صورت عمودی تشکیل شده است و همه این میله ها اندازه یکسانی دارند و بر روی همه میله ها مهره هایی قرار دارد که به افراد این امکان را می دهد تا با حرکت دادن آن ها عمل جمع، تفریق، ضرب و تقسیم را انجام دهند. معمولا در ساخت مهره ها از ماده صنعتی ABC استفاده می کنند زیرا که این ماده خاصیت مقاومتی بالایی دارد و در برابر حرارت با دوام است. میله های چرتکه معمولا به صورت استیل و پلاستیکی ساخته می شوند که میله های پلاستیکی سبک تر و میله های استیل سنگین تر هستند. خط تراز نیز یکی از قسمت های چرتکه است که معمولا رنگ آن زرد است این رنگ باعث می شود تا بتوان با استفاده از آن تصویر سازی ذهن ساده تر انجام شود. رنگ زرد خط تراز موجب بالا رفتن اعتماد بنفس و خوش بینی در افراد می شود.


فواید چرتکه
استفاده از چرتکه فواید زیادی دارد که به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد تا با فواید آن آشنا شوید.
- استفاده از آن باعث می شود تا درک مفاهیم ریاضی بهتر صورت گیرد.
- مهارت های محاسباتی با استفاده از آن بهتر و سریع تر انجام می شود.
- توانایی حل مسائل با استفاده از چرتکه بالا می رود.
- به دستورالعمل ها بیشتر توجه می شود.
- اشتیاق گوش دادن بالا می رود.
- استفاده از چرتکه باعث می شود تا حافظه بهبود پیدا کند.
- واکنش مغزی بهبود پیدا می کند.
- قدرت مهارت های ذهنی بالا می رود.
- اطمینان و اعتماد به نفس افراد افزایش پیدا می کند.
- استقامت در مقامل استرس و اضطراب و فشار، بالا می رود.


تکنیک های استفاده از چرتکه
برای اینکه بتوانید به استفاده از چرتکه مسلط شوید باید برخی از تکنیک هایی که در زیر برای شما بیان می کنیم را بدانید.
- آموزش چرتکه توسط هر دو دست
استفاده از هر دو دست راست و چپ در چرتکه باعث می شود که هم نیم کره راست و هم نیم کره چپ مغز کار کند در واقع می توان گفت در هنگام استفاده از چرتکه کل مغز فعالیت می کند.
- ورزش اعصاب
با استفاده از تمرکز و تخیل دانش آموزان، ورزش اعصاب انجام می شود.
- آموزش سرعت
آموزش سریع جواب دادن به دانش آموزان و کودکان در زمان سوالات و تحریک در برابر اعداد و ارقام.
- آموزش پاسخ
چرتکه به دانش آموزان و کودکان می آموزد که در هنگام سوال کردن از آن ها خوب جواب دهند و قضاوت کنند.
- آموزش گوش دادن و محاسبه کردن (تکنیک شنیداری)
این تکنیک حافظه دانش آموزان و کودکان را قوی تر می کند و باعث می شود که در زمان گوش دادن سریعتر جواب دهند.
- آموزش دیدن و محاسبه کردن (تکنیک دیداری)
این تکنیک باعث می شود که دانش آموزان و کودکان با مشاهده اعداد و ارقام تمرکز کافی داشته باشند که به مسئله ها خوب جواب دهند.
معرفی بهترین موسسات چرتکه تهران
بهترین موسسه چرتکه در تهران
مرکز آموزشی سوریاس مهر
بهترین موسسه چرتکه در تهران
آموزشگاه آریا تهران
بهترین موسسه چرتکه در تهران
آموزشگاه میرابی
روش آموزش چرتکه
در دوره های آموزش چرتکه، دانش آموزان و کودکان می توانند در کلاس و خانه عملیات جمع، تفریق، ضرب و تقسیم را در سه مرحله انجام دهند. در ابتدا به وسیله چرتکه محاسبات صورت می گیرد و سپس در مرحله بعد بدون چرتکه محاسبات انجام می شود و در مرحله آخر نیز با استفاده از تمرین محاسبات به شکل ذهنی انجام می شود. دوره های آموزش چرتکه با استفاده از سه تکنیک شنیداری، دیداری و تصویر سازی آموزش داده می شود.
سن مناسب برای شروع چرتکه
بهتر است یادگیری چرتکه از همان کودکی به کودکان آموزش داده شود بهترین سن کودکان برای آموزش ریاضی و چرتکه بین 4 تا 7 سال است که در این زمان قدرت فهم مغز بسیار خوب و عالی است و طولانی مدت در ذهن باقی می ماند. زمانی که کودک در حال رشد است فعالیت مغز آن نیز زیاد می شود و بیشترین رشد مغز از 4 تا 14 سالگی است. پس بهتر است در این زمان به کودکان خود مهارت های ریاضی و چرتکه را آموزش دهید زیرا که این کار باعث بالا رفتن اعتماد به نفس کودکان و تقویت ریاضی آن ها می شود. به همین دلیل توصیه می شود که برای کودکان، در سن پایین چرتکه آموزش دهید. معمولا دوره های آموزش چرتکه به صورت مختلف برگزار می شود:
- محاسبات ذهنی برای کودکان و نونهالان ۴ تا ۷ سال
- محاسبات ذهنی ارشد برای کودکان ۸ تا ۱۴ سال
کسانی که می خواهند کودکان نابغه داشته باشند می توانند به کودکان خود در سن پایین چرتکه آموزش دهند زیرا که هیچ چیزی مثل چرتکه کار ساز نیست. یادگیری چرتکه را می توان در هر سنی آغاز کرد اما شروع آن در سن پایین بهتر است.
چرتکه در نظام آموزشی کشور و در سطح بین المللی
دشوار بودن جدول ضرب از همان روزهای آغازین تحصیلی نشان از ضعف در این راستا دارد. این روزها به لطف کلاس های آموزشی چرتکه این امر مهم به شکلی متفاوت تر از تصور مسئولان نظام آموزشی حل شده است. همین امر سبب شده است که کشورهای آسیایی به چشم دیگری در این مسابقات شبیه به یک رقیب به دانش آموزان توجه داشته باشند. پس در کلام نهایی می توانیم بگویم همان قدر که آموزش زبان فارسی و زبان انگلیسی برای دانش آموز نیاز به شمار می آید باید به مبحث تخصصی ریاضیات نیز توجه شود.
چرتکه این روزها یکی از پایه های ثابت روند آموزشی در کشور در مقطع دبستان مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که در کشور دانش آموزان بسیار با استعداد و در دوره های دانشگاهی دانشجویان نخبه بسیاری را شاهد بوده ایم اما کم و کاستی های که در راستای آموزش ریاضیات مشاهده می شود سبب شده است به این موضوع بسیار با دقت بیشتری توجه شود. دانش آموزان ما در المپیاد ها همیشه به موفقیت های چشم گیری دست پیدا می کنند اما همیشه این سؤال مطرح بوده است که چرا در درس ریاضی با این حجم از هوش و استعداد ایرانی ها همیشه با مشکل روبرو بوده اند. دلیل این امر چیزی نیست مگر شیوه های آموزشی که سبب شده است دانش آموز به راحتی نتواند فرایندهای اصلی محاسبات را به انجام برساند.
بهره گیری از چرتکه این امر مهم را فراهم آورده است که دانش آموزان ایرانی در این راستا موفق تر از سایر کشورها گام بردارند. علاوه بر کشور عزیزمان ایران تا کنون هشتاد کشور برتر جهان عضو سیستم محاسبات ذهنی و چرتکه ای در سطح بینالمللی هستند. این امر خود یک مزیت بارز به شمار می آید که سبب می شود دانش آموزان خاص تر از هر زمان دیگری خود را در سطوح بین المللی محک بزنند و به توانمندی های خود واقف شوند. این روزها کشورهای همچون چین، کانادا، آمریکا، انگلستان، کلمبیا، سنگاپور، هندوستان، مصر، مالدیو، استرالیا، کشورهای حوزه خلیج فارس و بسیاری کشورهای دیگر در این دسته بندی قرار داده شده اند.
چرتکه تا کنون بیش از هشتاد نماینده در جهان را در لیست خود قرار داده است و ایران در رده چهل و نهمین عضو این مجموعه قرار دارد که این امر خود افتخاری برای ما به شمار می آید. طی برگزاری بیست دو دوره مسابقات بین المللی در سال های ۹۵ الی ۹۶ به صورت متوالی به کسب مقام اول نائل شود. دانش آموزان مستعد و کوشای خود در زمینه محاسبات ذهنی توانست در بین ۷۸ کشور جهان پرچم عزیزمان را با کسب مقام اول به اهتزاز در بیاورد.