فهرست مطالب
آشپزی در میان انسان!
پیدایش غذاپختن و آشپزی مربوط به هرزمانی هم که باشد، تاثیرات عمدهای روی ما داشته است، چراکه این موضوع کیفیت و همچنین نوع غذایی که مصرف میکنیم را نیز بالابرده است. به وضوح میدانیم که فراوانی و کیفیت غذا، فاکتور متغیر کلیدی در فهم اکولوژی (بوم شناسی) جانوران میباشد. مطلب جالب توجه این است که، در حال حاضر، هیچ مدرک مرسوم و متداول علمی که گویای چگونگی پیدایش پخت و پز و آشپزی باشد، وجود ندارد.
آشپزی به معنای یک هنر ظریف، به معنای شیوه پخت و پزی که فرانسویان آن را «آشپزی عالی» مینامند، در بیشتر جوامع نخست در دربار پادشاهان و خانههای اشراف پرورانده شده و سپس در لایههای پایین تر جامعه گسترش یافته است. در عصر ما رستورانها و هتلهای بزرگ و گران جای آن دربارها و خانهها را گرفتهاند؛ ولی گسترش آشپزی عالی در خانههای مردم عادی همیشه حدی دارد و تفاوت میان «آشپزی عالی» و «آشپزی عادی» کمابیش سر جای خود باقی میماند. این تفاوت تنها در گرانی و ارزانی یا زیادی و کمی مواد غذایی نیست، بلکه در شیوه پخت هم هست.
آثار هنر آشپزی :
۱- باعث استحکام خانواده :
از آثار خوب هنر آشپزی بانوی خوش سلیقه و با ذوق ایجاد جو محبت و آرامش در خانواده می باشد.
به خاطر آنکه هنگامی که مردی از صبح تا غروب در پی کار و تلاش و درآمد حلال برای زن و فرزندانش بود ، وقتی که با ورود به خانه با استقبال همسرش رو به رو شد برای صرف نهار و شام، غذاهای خوش طعم و خوشمزه و زینت داده شده را در سفره مشاهده کرد، طبیعی است که عشق و علاقه او به خانواده اش بیشتر خواهد شد و به دنبال آن سعی می کند به جز مواقع ضروری، وقت خود را در کنار خانواده خویش بگذراند .
در نتیجه کانون چنین زندگی های مشترکی که از نشاط و شادابی ویژه ای برخوردار است، مستحکمتر خواهد بود. بنابراین آشپزی نه یک شغل، نه یک حرفه و نه یک وظیفه، بلکه یک هنر است که موجب استحکام و بقاء خانواده و به دنبال آن باعث جامعه ای پاینده و پایدار می گردد.


۲- اثر بهداشتی و اقتصادی :
بارها مسؤولین مراکز بهداشتی، موضوع رعایت نکردن مسائل بهداشتی را در اماکنی مانند چلوکبابی ها و اغذیه فروشی ها و جاهایی که فرآورده های غذایی تولید و پخش می کنند، از طریق صدا و سیما ، روزنامه ها هشدار داده اند.
با اینکه اداره بهداشت کنترل می کند، افراد سودجو و بی انصافی هستند که فرآورده های غذایی را بدون رعایت مسائل بهداشتی روانه بازار اغذیه می کنند. لذا رسول گرامی اسلام (ص) فرمود : … خوردن در بازار نشانه پستی است.
یکی از آثار و فواید هنر آشپزی بانوان با سلیقه، سلامت اعضای خانواده و تأمین کمبود انواع ویتامین ها در بدن است. زیرا غذاهایی که در خانه با ذوق خاصی درست می شود ، ضمن اینکه از نظر بهداشتی جای شک و تردید نیست، و انسان با اطمینان و لذت بیشتری می خورد، به علاوه از نظر اقتصادی بسیار باصرفه تر خواهد بود.