ترس یک واکنش غریزی و طبیعی است که نقشی تکاملی برای حفظ گونه بشر در برابر خطرات دارد.کودکان از همان سنین اولیه ترس های مختلفی را تجربه میکنند. برخی از آنها به تدریج بر طرف می شوند و برخی دیگر تا بزرگسالی باقی مانده و زمینه ساز فوبیاهای مختلف می شوند. ما در این مقاله قصد داریم با ترس از حیوانات در کودکان بیشتر آشنا شویم.
ترس چیست؟
همان طور که گفتیم ترس یک واکنش هیجانی طبیعی به موقعیت هایی است که در آن احتمال خطر و آسیب وجود دارد.
ترس ها زمانی غیر طبیعی هستند که غیرمنطقی و نامتناسب با موقعیت باشند و زندگی طبیعی فرد را دچار مشکل کنند. روان شناسان به این ترس های غیرمنطقی و شدید فوبیا می گویند. فوبیا یا همان ترس مرضی انواع گوناگونی دارد.
به عنوان مثال ترس از ارتفاع، ترس از هواپیما، ترس از آسانسور و ترس از خون، ترس از آمپول و …
ترس از حیوانات یکی از انواع فوبیاهای شایع است که ممکن است افراد در کودکی یا بزرگسالی دچار آن شوند. اگر چه این ترس ممکن است محدود به یک یا چند نوع خاص از حیوانات باشد اما گاهی نیز ممکن است فرد کودک یا بزرگسال از حیوانات به طور کلی وحشت داشته باشد
ترس از حیوانات در کودکان
می دانیم که ترس از حیوانات در کودکان نیز ممکن است ایجاد شود. این ترس معمولا از حدود دو سه سالگی به بعد در کودک خود را نشان می دهد و به غالبا پس از مدتی برطرف می شود. اما اگر باقی بماند میتواند زمینه ساز فوبیای حیوانات در نوجوانی و بزرگسالی باشد
علائم ترس از حیوانات در کودکان
کودکان دارای فوبیای حیوانات معمولا همان علائمی را نشان می دهند که در بزرگسالان وجود دارد. علایم ترس از حیوانات در کودکان عبارتند از:
- ترس شدید هنگام مواجهه با حیوان
- استرس و اضطراب
- تعریق
- لرزش
- قشقرق، جیغ و گریه
- تپش قلب
- تهوع
- دل پیچه
- چسبیدن به والدین
این علایم ممکن است هنگام دیدن حیوان یا در کودکان کوچکتر هنگام دیدن تصویر و یا حتی عروسک آن حیوان ایجاد شود.
علت ترس از حیوانات در کودکان
درباره علت ترس حیوانات در کودکان می توان چندین عامل را ذکر کرد که عبارتند از:
۱ -تکامل
برخی از نظریه پردازان معتقدند که این ترس در گونه بشر وجود دارد چرا که او را از آسیب و گزند حیوانات حفظ می کند. با این حال ممکن است این نظریه درباره حد نرمال ترس از حیوانات صدق کند اما به نظر نمی رسد برای فوبیای حیوانات صحیح باشد.
۲ -الگو گیری
بسیاری از کودکان ترس از حیوانات را از والدین خود میآموزند. مثلا اگر مادری هنگام دیدن گربه جیغ بزند و بترسد کودک نیز یاد میگیرد که هنگام دیدن گربه بترسد.
3- مشاهده آسیب دیگران
دیدن حوادث مرتبط با حیوانات برای دیگران ممکن است باعث ترس از حیوانات در کودکان شود. به عنوان مثال اگر کودک یا بزرگسال دیگری مورد حمله سگ یا گربهای قرار گیرد ممکن است این امر موجب ترس از حیوانات در کودکی بشود که شاهد این ماجرا بوده است. کودک ممکن است این رویداد را به صورت واقعی یا مثلا در یک فیلم یا انیمیشن دیده باشد.
4- شرطی شدن
اگر کودک سابقه قبلی گاز گرفتن، چنگ زدن، نیش زدن و …توسط حیوانات داشته باشد ممکن است نسبت به حیوانات شرطی شده باشد و نگران تکرار حادثه پیشین باشد. این حادثه ممکن است در سنین بسیار پایین رخ داده باشد و شما تصور کنید آن را بخاطر نمی آورد. اما اتفاقات این چنینی باعث ترس از حیوانات در کودکان می شوند.
برای مشاهده بهترین مرکز مشاوره هر شهر بر روی دکمه مربوط به آن کلیک کنید.
درمان فوبیای حیوانات در کودکان
اما حالا که با علایم و دلایل ترس از حیوانات در کودکان آشنا شدیم بهتر است بدانیم در مواجهه با فوبیای حیوانات در کودکان چه عکس العملی باید نشان بدهیم و چگونه این فوبیا را درمان کنیم؟
با کودک درباره ترسش صحبت کنید.
سعی کنید به حرف های کودک درباره ترسش از حیوانات گوش دهید. از او درباره احساسی که درباره این مساله دارد بپرسید و سعی کنید به صورت همدلانه ای با او ابراز همدردی کنید. کودک باید حس کند او را درک می کنید و اینکه احساساتش درباره این موضوع را به رسمیت می شناسید. علت ترسش را بپرسید و از او بخواهید میزان ترسش را زا یک تا ده نمره گذاری کند. تا بتوانید به طور حدودی میزان ترس او را بفهمید.
ترس کودک را انکار یا تحقیر نکنید.
گفتن جملاتی مانند “اینکه ترس نداره! مگه تو ترسو هستی؟ ببین هیچ کاری باهات نداره!” دردی را از او دوا نمی کند. این ترس یک ترس غیر منطقی است و کودک با دلیل و برهان نمی تواند آن را نادیده بگیرد. به او بگویید که ترس یک هیجان طبیعی است و گاهی بزرگترها هم ممکن است از چیزی بترسند. اما باید تلاش کند با آن مبارزه کند و اینکه شما در مسیر این مبارزه با او همراه هستید و کمک می کنید بر ترسش پیروز شود.
او را مجبور نکنید با حیوانات روبرو شود.
تلاش نکنید با مواجهه مداوم کودک ترس او را از بین ببرید. این کار تنها اضطراب او را بالاتر می برد. کودک قبل از آنکه آمادگی مواجهه حضوری با حیوانی که از آن می ترسد را پیدا کند باید مراحلی را بگذراند که معمولا توسط روان درمانگران انجام می شود.
از روان شناسان کمک بگیرید.
در صورتی که ترس کودک خیلی زیاد است یا طوری است که زندگی روزانه او و شما را مختل کرده است لازم است از روان شناس کمک بگیرید. روان شناسان از تکنیک های مختلفی مانند مواجهه درمانی، آرام سازی و … برای درمان فوبیاها استفاده می کنند.
درمان ترس کودکان از حیوانات| مواجهه درمانی
به طور کلی روش مواجهه درمانی یک تکنیک از درمان های شناختی – رفتاری (CBT) محسوب میشود و به فرایندی اطلاق می گردد که به کاهش پاسخ های ترس و اضطراب منجر می شود.
در تکنیک مواجهه درمانی تلاش می شود حساسیت بیش از اندازه فرد به محرک ها کاسته شده و احساس آرامش جایگزین احساس ترس و همراه محرک قرار گیرد.
انواع مواجهه درمانی برای درمان ترس از حیوانات در کودکان:
روش مقابله مستقیم:
در این روش شی، موقعیت یا فعالیت مورد وحشت به طور واقعی به کودک نمایش داده می شود تا در محیطی امن ترس او از آن موجود کاهش یابد.
به عنوان نمونه به یک کودک با فوبیای از گربه ممکن است آموزش داده شود که چه گونه گربه را در دست بگیرد.
مواجهه خیالی:
به عنوان نمونه ممکن است از کودکی که ترومایی با حیوانات تجربه کرده خواسته شود تا همه تجارب وحشتناک و دراماتیکش در مورد آن واقعه را یادآوری و توصیف کند تا احساس ترس نسبت به آن ها کاهش یابد .
واقعیت مجازی:
در برخی از کودکان با واقعیت مجازی سعی می شود کودک در مواجهه با موضوع فوبیا قرار گیرد.
به عنوان نمونه کودکی که ترس از مار دارد، در دفتر درمانگر با استفاده از ابزارهای واقعیت مجازی و تولید صدا و نشانه های یک مار به کاهش ترس از مار در کودک کمک می کنند.
غرقه سازی:
استفاده کردن از مواجهه سلسله مراتبی با ترس.
هدف از غرقهسازی این است تا افرادی که نسبت به یک شئ یا موقعیت فوبیا دارند، برای مدت زمانی طولانی در یک محیط امن و کنترل شده با ترس خود مواجه شوند.
حساسیت زدایی تدریجی:
در برخی موارد مواجهه می تواند همراه با تجربه آرام سازی (relaxation) باشد. این کار به منظور ساختن احساسی قابل کنترل تر و تداعی شی و موقعیت ترسناک همراه با آرامش به منظور کاهش وحشت صورت می گیرد.
چه کارهای دیگری برای کمک به مقابله با ترس از حیوانات در کودکان می توان انجام داد؟
همان طور که گفتیم موارد حاد ترس باید به درمانگران ارجاع داده شوند. اما در کنار درمان می توان کارهایی برای کم کردن ترس از حیوانات در کودکان انجام داد.
خودتان الگوی حیوان دوستی باشید.
اگر شما از حیوانی بترسید نمی توانید از کودک انتظار داشته باشید چنین ترسی نداشته باشد. بنابراین قبل از هر چیز ترس خود را درمان کنید یا اینکه تلاش کنید آن را بروز ندهید.
- فلش کارت هایی با موضوع حیوانات درست کنید و سعی کنید با آنها بازی هایی ترتیب ببینید. این بازی ها می تواند بازی واژگان یا ساختن داستان با فلش کارت ها باشد
- عروسک حیوانات به کودک هدیه بدهید. همین طور می توانید اسباب بازی حیوانات یا لباس هایی که عکس حیوان دارند برای او تهیه کنید.
- انیمیشن هایی که حیوانات قهرمان آن هستند برای کودک بگذارید
- با کودک نمایش بازی کنید و نقش حیوانات را بازی کنید.
- تصاویر و کلیپ های بامزه از حیوانات برایش بگذارید.
- برای کودک از فواید و مزایای حیوانات بگویید و به او تاکید کنید تا وقتی که حیوانات احساس خطر نکند به کسی حمله نمی کنند. سعی کنید حیوان دوستی را در او تقویت کنید.
- پیشرفت های کوچک او را تشویق کنید.
مراکز مشاوره شهرها:
معرفی بهترین مرکز مشاوره تهران
معرفی مرکز مشاوره مشهد
معرفی بهترین مرکز مشاوره کرج
معرفی بهترین مرکز مشاوره شیراز
معرفی بهترین مرکز مشاوره بجنورد
معرفی بهترین مرکز مشاوره اصفهان
معرفی بهترین مرکز مشاوره رشت
معرفی بهترین مرکز مشاوره اهواز
معرفی بهترین مرکز مشاوره بوشهر
معرفی بهترین مرکز مشاوره زنجان
معرفی بهترین مرکز مشاوره تبریز
معرفی بهترین مرکز مشاوره ایلام
معرفی بهترین مرکز مشاوره بابل
معرفی بهترین مرکز مشاوره ساری
معرفی بهترین مرکز مشاوره قم
معرفی بهترین مرکز مشاوره همدان
معرفی بهترین مرکز مشاوره کرمانشاه
معرفی بهترین مرکز مشاوره کرمان
لینک مرتبط :
آپارات نیکارو