سنگنوردی یا صخرهنوردی نوعی فعالیت است که فرد با استفاده از طناب و ابزار فنی مخصوص به بالا و پایین رفتن یا حرکت افقی بر روی صخرههای طبیعی یا دیوارههای سالنی میپردازد.
شاید شما هم مانند خیلی از افراد دیگر به دنبال پیدا کردن یک کلاس مناسب برای پرورش استعدادخود ویا فرزندتان باشید . و برای این انتخاب به دنبال بهترین کلاس/باشگاه های سطح شهر تهران میگردید .
ما در نیکارو بهترین آموزشگاه های کشور را به شما معرفی خواهیم کرد با ما همراه باشید .
به نوعی از ورزش سنگنوردی (یا صخرهنوردی) گفته میشود که در آن صعود بیش از یک طول طناب (یک طول طناب معمولاً ۵۰ متر است) است. دیوارهنوردی خود دارای انواع متفاوتی از قبیل صعود مصنوعی و صعود طبیعی (یا کلاسیک) است. این سبکها از لحاظ نوع حمایتهای میانی و میزان اتکای صعودکننده به ابزارها یا توان بدنی خود از هم متمایزند. پارک ملی یوسیمیتی یکی از مشهورترین مکانهای دیوارهنوردی میباشد.
سنگنوردی اسپورت
سنگنوردی اسپورت صعودهای کوتاه (میانگین ۲۵ متر) با حمایت طناب از زمین، که صعودکننده تنها به توان بدنی خود متکی میباشد.
بولدرینگ(Bouldering)
طبیعت: صعود مسیرهای بسیار کوتاه (تا ۱۵ حرکت) بروی تخته سنگهای کوتاه که لازمه ان استفاده از تکنیک و مهارت است. در بولدرینگ حمایت با طناب انجام نمیشود و در عوض از تشکهای مخصوص به نام بولدرینگ پد (bouldering pad) استفاده میشود.
سالن: همانند بولدرینگ در طبیعت، فرد مسیرهای کوتاه و مهارتی را روی دیواره صعود میکند،حد مجاز ارتفاع صعود بولدرینگ سالن معمولاً در حدی است که پایین تر قسمت بدن نباید بیشتر از چهار متر از زمین فاصله بگیرد. حمایت با طناب انجام نمیشود و صعود کننده روی تشک میافتد. در رقابتهای بولدرینگ، بر خلاف سرطناب، فرد میتواند بیشتر از یک تلاش روی مسیر داشته باشد. امتیاز فرد با تعداد مسیرهای کامل شده و تعداد تلاشهای لازم مشخص میشود.
سنگ نوردی سالنی
سنگ نوردی سالنی (که نام رسمی آن صعودهای ورزشی است) در ابتدا تلاشی برای شبیهسازی سنگ نوردی اسپورت در طبیعت بود که به تدریج به رشتهٔ ورزشی مستقلی تبدیل شد. دیوارههای سنگ نوردی سالنی از جنسفایبر گلاس یا چوب هستند. گیرههای مصنوعی به وسیلهٔ پیچ و مهره روی این دیوارهها نصب میشوند. این رشته در حال حاضر تحت نظر فدراسیون جهانی صعودهای ورزشی به نام IFSC فعالیت میکند.
سرطناب
سرطناب یا «سختی مسیر» عمدهترین رشتهٔ سنگ نوردی سالنی است. در این رشته فرد مسیری روی دیواره بلند را صعود میکند و در حین صعود، طناب متصل به هارنس (صندلی صعود) را یک به یک در حمایتهای میانی (اسلینگ) میاندازد. امتیاز فرد با تعداد گیرههایی که گرفتهاست مشخص میشود.
سرعت
در رشتهٔ سرعت، فرد مسیر سرعت استاندارد تعیین شده توسط فدراسیون جهانی صعودهای ورزشی IFSC را روی دیوارهٔ ۱۵ متری با حمایت از بالا به سرعت صعود میکند. رکورد جهانی در قسمت مردان در حال حاضر در اختیار رضا علیپور شنازندی فرد سنگنورد ایرانی، اهل قزوین با ثبت زمان ۵ ثانیه و ۴۸ صدم ثانیه میباشد.
کودکان در سنگ نوردی ویژگی هایی دارند که در صعودشان بسیار موثر است: با تماشای سنگ نوردی کودکان متوجه می شویم که نسبت قدرت به وزن آنها فوق العاده است.
رده سنی این کودکان 18 ماه تا 5 سال است.
سن مناسب برای ورزش سنگنوردی چه سنی است ؟
سن 3 تا 7 سالگی زمان مناسبی است برای استعدادیابی ورزشی.
7 تا 9 سالگی بازی ورزشی در رشته هایی چون ژیمناستیک و شنا میتواند زمینه را برای آینده کودک فراهم سازد.
9 تا 15 سالگی نیز زمان مناسبی برای شناخت رشته مورد علاقه کودکان است.
اما با رویکرد خاص خانواده ها به ورزشی که خود علاقمند به آن هستند، به نظر میرسد کودکان نقش رفع کننده نشدنیهای والدین را باید بازی کنن .
۱ – همیشه رول و مته سنگ نوردی را بیش از حد محکم کنید!
از ابتدای این رشته تا تبدیل به یک سنگ نورد کامل شدن، شما همیشه با این مبحث سر و کار دارید. پس بیایید یک بار برای همیشه آن را به شما یاد دهیم. در سنگ نوردی قرار دادن این رول ها در شکاف های میان صخره ها در واقع نه تنها به شما سطح تماس وسیعی می دهد، بلکه به شکلی عمل می کنند که فقط یدک کش طناب را بکشند. در ابتدای کار به شما می گویند که آن ها را به تناسب سفت کنید اما این حرف کاملا غلط است پس تا جایی که میتوانید در محکم کردن رولهای سنگ نوردی افراط کنید!
حسابی محکمش کنید! . جدی میگویم! با تمام توان آن ها را بکشید. این باعث می شود که رول سر جای خود ثابت بماند و حالا دردسر این را داشته باشید که با تجهیزات میخی خود آن را خارج کنید! خیلی زود بابت صداقت بکار رفته در این مبحث از من تشکر خواهید کرد. به هرحال هرکسی دوست دارد کمی وقتش را برای بیرون کشیدن طناب از رول تلف کند! اینطور نیست؟؟!
بهتر است اگر می خواهید این رول ها سر جا خود محکم تر شوند آن ها را به شکل اریب قرار دهید! سعی کنید شکاف های غیر معمولی که زاویه و ماهیت آن اجازه بیرون آمدن رول را نمی دهند انتخاب کنید !
۲ – در سنگ نوردی تجهیزات کافی با خود حمل نکنید !
درست زمانی که یک سنگ نورد در حال جمع آوری تجهیزات مناسب و کافی برای صعود خود است ، یک صدای ضعیف اما ممتد را میشنود . این صدا، صدای ضمیر و نفس انسان است که “ارنو ایلگنر”، متخصص روان آن را اژدهای هزار سر توصیف کرده است. عقل سلیم به ما می گوید که یک اژدهای دو سر به مراتب از یک اژدهای یک سر خطرناک تر است پس درنظر داشته باشید یک اژدهای هزار سر چه بلایی سر ما میآورد!
زمانی که در سنگ نوردی ضمیر ناخودآگاه به شما اطمینان می دهد که در ارتفاغ ۵۰ متری تنها به چند گیره و سر رکاب نیاز دارید دقیقا به آن گوش دهید! حتما زمانی که در ارتفاعات متوجه این شدید که تجهیزات لازم ندارید و علی الخصوص به دلیل نداشتن میخ ( پیتون ها ) و ترایکم ها، خطر سقوط را بیش ازپیش حس کردید از این تصمیم خود بسیار خشنود خواهید بود! می گویند اعتماد به نفس و ضمیر خود، شخصیت و کاراکتر شما را شکل می دهد!
۳ – در مسیر سنگ نوردی همیشه کارگاه ها را دست نخورده و سالم برگردانید!
این نکات تنها برای انگیزه دادن به لیدر و رهبران در سنگ نوردی نیست، بلکه بعضی از آن ها برای بهبود نوع استقرار شما روی صخره ها می باشد.
به عنوان یک لیدر سنگ نوردی، هیچ چیزی لذت بخش تر از این نیست که ابزار سنگ نوردی که هنوز به گره کارگاه متصل است، را به شما بدهند! همیشه این گره با توجه به وزن زیاد کارگاه به شدت محکم شده و برای باز شدن آن نیاز به دندان های خود دارید! حتی بهتر است که تمام ابزار سنگ نوردی را نیز به آن متصل کنید! کارابین ها، اسلینگ ها ( کویک دراو) و کلاه ایمنی تان … چرا باید آن ها را در آورد؟ در شرایط اضطراری می توانید همانطور که در حالت نامتعادل درارتفاعات هستید، تجهیزات را بدون حرف اضافی به همسفر خود بدهید!
یک کارگاه از قبل گره خورده، درست مانند یک بلیط لاتاری عمل میکند. مثل این است که شما شرط ببندید که در ارتفاعات بالاتر هم دقیقاٌ همان جایی که کارگاه قبلی را قرار دادهاید شکافهایی پیدا خواهید کرد. منظور این است که در سنگ نوردی تا پایان صعود، شما نیازی به کوچکترین تغییر موقعیت کارگاه نخواهید داشت.
درست است ، من هیچ گاه ندیده ام این اتفاق بیفتد، اما فکر کنید که این اتفاق می افتد و شما نیز لیدر و رهبر خود را از آن مطلع و آماده نکرده اید . آیا احساس نادانی نمی کنید؟
۴ – هیچ گاه کویک دراو (اسلینگ) های خود را در سنگ نوردی افزایش ندهید !
داشتن مجموعه ای از کویک دراو ها ( Trad Rack ) در سنگ نوردی به دلیل گران قیمت بودن آن ها، می تواند برای خیلی ها مشکل ساز باشد، اما می توانید با کمی صرفه جویی در خرید دیگر تجهیزات سنگ نوردی آن را تهیه کنید. یکی از آیتم هایی که در سنگ نوردی هیج نیازی به آن ندارید اسلینگ های توسعه پذیر هستند . می توانید از چند اسلینگ ورزشی استفاده کنید! هیچ فرقی نیز با یکدیگر ندارند!
اسلینگ های ورزشی مخصوصا ” uber-short ” عملکرد فوق االعاده ای در هر شرایطی دارند! کاربرد آن ها زمانی که در حال خارج شدن از شکاف ها ی صخره و یا (غار) و بام هستید و طناب از چند زاویه دچار پیچ خوردگی می شود کاملا مشهود است!
۵ – در مواقع ضروری همیشه از فرند ( link cam ) استفاده کنید!
زمانی که تجربه بیشتری در سنگ نوردی به دست آوردید ممکن است بعد از مدتی از عملکرد بعضی از ابزار خود دلسرد شوید، درست در همین لحظه است که دوست شما یک ابزار دیگر ( فرند ) به شما پیشنهاد می کند:
“این را نگه دار و فقط در مواقع ضروری از آن استفاده کن. این وسیله داخل هر شکافی فرو می رود!”
رفیق شما اشتباه نمی گوید. اما در آمدن این وسیله از صخره نیز خود یک بحث جداگانه است. زمانی که گیره ها به زمین افتادند، بدون لحظه ای شک و تردید، فرند را درون صخره فرو کنید! در حالت ایده آل، شکاف صخره بسیار کوچک است و برخود ۳ تیغه فرند باعث اصطکاک عظیمی شده که شما مجبورید کل صخره را برای بیرون کشیدن آن تخریب کنید!
اما شما نمی توانید این کار را انجام دهید و متاسفانه نه دیگر فرند و نه ۱۱۸ دلاری که بابت آن خرج کریده اید را خواهید دید!!
۶ – هیچ گاه فراموش نکنید که سنگ نوردها از همه بهترهستند!
در واقع در جامعه سنگ نوردان یک نظام پیشرفته وجود دارد که سلسه مراتب نظم و انظباط را تعریف می کند . سنگ نوردی به شکل انحصاری، بالای این جدول قرار گرفته است و بدون هیچ شک و تردیدی سنگ نوردها از دیگر افراد این جدول بهتر هستند. از کوهنوردان ورزشی؟ بلی . بولدرینگ؟ بدون شک. سنگ نوردی در سالن؟ این مورد آخر را از شما نشنیده می گیرم!
پس کوهنوردان آلپ، کوهنوردان مسیر های برفی و یا افرادی که در طبیعیت بولدرینگ می کنند چه می شوند؟ خب در این مواقع، دیگر رقابتی وجود ندارد! به یاد داشته باشید تنها زمانی رقابت شکل گرفته است که شما در حال برنده شدن باشید! فعالیت های بالا همراه با تمام کوهپیمایی های دیگر برای یک سنگ نورد وارد قسمت (اگر دلم بخواهد همه این ها را می توانم انجام دهم) می شود.
به عنوان یک تازه کار، این که توانایی های خود را در سنگ نوردی به رخ دیگران بکشید به هیچ وجه کار زشتی نیست و دیگران از این حرکت شما بسیار خشنود خواهند شد. آن ها نسبت به رک گویی شما بسیار قدردان هستند. تا حد توان خود مغرور و خودرای باشید زیرا بسیاری از مردم با چنین شخصیت هایی ارتباط برقرار می کنند!
خب دیگر به اتمام کار رسیده ایم و شما باید تاکنون از اعتماد به نفس زیاد اغنا شده باشید و آماده باشید که توانایی های جدید خود را روی نزدیک ترین شکاف و صخره اجرا کنید. من به شما اطمینان می دهم که اگر این ۶ نکته ساده را درسنگ نوردی خود استفاده کنید، خیلی زود سر زبان ها می افتید و حسابی معروف می شوید!