campain
افسردگی کودکان

علایم و درمان افسردگی کودکان

افسردگی سخن به میان می آید کمتر کسی به افسردگی کودکان فکر می کند. اما افسردگی کودکان یکی از مشکلاتی است که برخی والدین با آن دست و پنجه نرم می کنند. ما می خواهیم در این مقاله درباره علایم و درمان افسردگی کودکان صحبت کنیم.

طبیعی است که کودکان، مانند بزرگسالان، فراز و نشیب های عاطفی را تجربه کنند. برای برخی از کودکان، احساس “غم” برای مدت طولانی می تواند نشانه افسردگی باشد. اگر این وضعیت سلامت روان فرزندتان با فعالیت‌های اجتماعی، علایق، کارهای مدرسه یا زندگی خانوادگیتان تداخل دارد، وقت آن است که کمک بگیرید.

افسردگی چیست؟

افسردگی یک اختلال خلقی است که می تواند باعث شود فرد احساس غمگینی، تحریک پذیری یا ناامیدی کند. ممکن است بر روی خواب، اشتها یا روابط شما با دیگران تأثیر بگذارد. افسردگی همچنین می تواند باعث شود که علاقه خود را به سرگرمی ها یا فعالیت هایی که زمانی از آن لذت می بردید از دست بدهید. در موارد شدید، افسردگی می تواند منجر به افکار خودکشی شود.

زمانی تشخیص افسردگی بروی یک فرد گذاشته می شود که علائم بالا دو هفته یا بیشتر طول بکشد. این تشخیص تنها باید توسط روانشناس یا روانپزشک یا سایر ارائه دهندگان خدمات سلامت روان داده شود. اگرچه افسردگی یک وضعیت پزشکی جدی است، اما معمولاً قابل درمان است.

آیا کودکان افسرده می شوند؟

افسردگی می تواند افراد را در هر سنی از جمله کودکی تاثیر قرار دهد. اگرچه کودکان به طور طبیعی در حین رشد و تکامل، دچار نوسانات خلقی می شوند، اما افسردگی کودکان متفاوت است. این اختلال می تواند بر نحوه تعامل کودکان با دوستان و خانواده تأثیر بگذارد. ممکن است مانع لذت بردن کودک از مدرسه، ورزش، سرگرمی ها یا سایر فعالیت های عادی دوران کودکی شود.

در کودکان، افسردگی و اضطراب اغلب دست به دست هم می دهند. اضطراب یک وضعیت پزشکی است که باعث احساس ترس، وحشت یا نگرانی در مورد موقعیت های روزمره می شود. گاهی اوقات، افسردگی یا اضطراب در کودکان به “درد رشد” تبدیل می شود. اما اگر در مورد سلامت رفتاری یا روانی کودکتان نگرانی دارید، با یک روان شناس یا روان پزشک صحبت کنید.

 

افسردگی و اضطراب دوران کودکی چقدر شایع است؟

افسردگی و اضطراب از شایع ترین اختلالات روانی در کودکان است. حدود 7 درصد از کودکان 3 تا 17 ساله دارای اضطراب هستند. حدود 3 درصد نیز افسردگی دارند.

اضطراب و افسردگی کودکان بزرگتر و نوجوانان بین 12 تا 17 سال بیشتر است. تخمین زده می شود که 2/3 میلیون نوجوان 12 تا 17 ساله در ایالات متحده حداقل یک دوره افسردگی اساسی داشته اند. این عدد 3/13درصد از جمعیت 12 تا 17 ساله های آمریکا را تشکیل می دهد. تخمین زده می شود که 9/31درصد از نوجوانان دارای اختلال اضطراب بوده اند.

علل افسردگی در کودکان

علت اضطراب و افسردگی کودکان چیست؟

اضطراب و افسردگی کودکان می تواند دلایل زیادی داشته باشد، از جمله:

محیط (از جمله مشکلات خانوادگی)

سابقه خانوادگی (دیگر اعضای خانواده افسردگی دارند)

بیماری جسمی

رویدادهای استرس زا در زندگی

مصرف الکل یا مواد مخدر

علائم افسردگی در کودکان چیست؟

والدین باید به علائم افسردگی در کودکان توجه کنند:

  • مشکلات رفتاری در مدرسه
  • تغییر در عادات غذایی یا خوابیدن
  • احساس غم و اندوه یا ناامیدی
  • عدم علاقه به فعالیت های سرگرم کننده
  • سطح انرژی پایین یا خستگی عمومی
  • تغییرات خلقی، مانند تحریک پذیری

 

علائم اضطراب در کودکان چیست؟

علائم اضطراب در کودکان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

اضطراب در مورد آینده

ترس هنگام دوری از والدین

علائم جسمی وحشت، مانند عرق کردن یا سرگیجه

امتناع از رفتن به مدرسه یا شرکت در فعالیت های اجتماعی

نگرانی درباره مرگ یکی از والدین یا یکی از عزیزان

علائم افسردگی در کودکان دبستانی

افسردگی کودکان در این سنین بیشتر به علت رفتار های نادرست والدین نظیر سوء مصرف مواد مخدر یا الکل، طلاق یا ناسازگاری ها و مشاجرات والدین و مواردی از این قبیل است. این اختلال همچنین می تواند مربوط به سلامت جسمانی کودک و یا حوادث و اتفاقات گذشته ی او باشد. کودک در این سنین بیشتر بصورت پرخاشگری، دعوا، خشم، تمایل به تنهایی و انزوا، بازی نکردن با هم سن و سالان خود، تمایل نداشتن به رفتن به مدرسه، علایم جسمی نظیر دل درد و سر درد و تمایل به مرکز توجه بودن افسردگی خود را نشان می دهد.

غالبا برای تشخیص و درمان افسردگی کودکان در این سنین به همکاری معلم نیز نیاز داریم.

برای مشاهده بهترین مرکز مشاوره هر شهر بر روی دکمه مربوط به آن کلیک کنید.

آیا باید نگران این باشم که فرزندم خودکشی کند؟

بر اساس پژوهش انجمن دفاع از حقوق کودک، هیچ گونه آمار رسمی و روشنی از تعداد خودکشی کودکان در کشور وجود ندارد، اما بررسی‌های این NGO از خودکشی بیش از ۲۵۰ کودک طی سال‌های ۹۰ تا ۹۹ حکایت دارد. این در حالی است که این آمار تنها تعداد خودکشی‌هایی است که رسانه‌ای شده و عدد واقعی بیش از اینهاست.

تنها آمار رسمی در دسترس مربوط به ثبت احوال است که می‌گوید خودکشی، پنجمین دلیل مرگ‌ومیر نوجوانان و جوانان در کشور به حساب می‌آید. در واقع ۳.۸۹ درصد مرگ در این سن، به دلیل خودکشی است. بر اساس همین پژوهش، ۴۸ درصد از خودکشی‌های رسانه‌ای‌شده طی این ۱۰ سال مربوط به پسران و ۵۲ درصد هم مربوط به دختران بوده است.

حلق‌آویز شدن ۴۰ درصد، پریدن از ارتفاع ۳۸ درصد، مصرف قرص ۱۲ درصد و ۱۰ درصد دیگر هم روش‌های نامشخص خودکشی در این ۱۰ سال را نشان می‌دهد. 45 درصد از خودکشی‌ها مربوط به بازه سنی ۹ تا ۱۴ سال و ۵۵ درصد دیگر مربوط به بازه سنی ۱۵ تا ۱۸ سال بوده است

علائم هشدار دهنده خودکشی در کودکان و نوجوانان:

– تمرکز روی مرگ و مردن

– بخشش داراییها

– افزایش ریسک پذیری

– انجام رفتارهای آسیب زننده به خود یا خودآزاری

– گوشه گیری اجتماعی

– صحبت از خودکشی یا ناامیدی

 

اضطراب و افسردگی کودکان چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر فکر می کنید کودک شما علائم افسردگی یا اضطراب را نشان می دهد، باید با متخصصان حوزه مراقبت های بهداشتی صحبت کنید. با پزشک اطفال فرزندتان شروع کنید. ممکن است پزشک اطفال شما را برای ارزیابی دقیق تر به یک متخصص سلامت روان ارجاع دهد.

 

یک متخصص احتمالاً با رد کردن شرایطی که باعث مشکلات خلقی کودک شما می شود، شروع می‌کند.  بیماری هایی که باعث علائم افسردگی می شوند عبارتند از:

  • کم خونی
  • ضربه مغزی
  • دیابت
  • صرع
  • کم کاری یا پرکاری تیروئید
  • مونو نوکلئوز
  • کمبود ویتامین D

هیچ آزمایشی برای تشخیص افسردگی وجود ندارد. ارزیابی سلامت روان باید شامل مصاحبه با شما (والدین) و فرزندتان باشد. اطلاعات معلمان، دوستان و همکلاسی ها نیز می تواند تغییرات خلقی و رفتاری فرزند شما را روشن کند.

 

درمان افسردگی در کودکان

درمان افسردگی کودکان

گزینه های درمانی برای افسردگی کودکان مشابه بزرگسالان است. متخصص سلامت روان کودک شما ممکن است موارد زیر را توصیه کند:

  • روان درمانی (مشاوره)
  • دارو درمانی
  • ترکیبی از این دو

روان درمانی افسردگی کودکان چگونه است؟

درمان شناختی-رفتاری (CBT) نوعی روان درمانی است که می تواند اضطراب یا افسردگی کودکان  را درمان کند.  CBTبه کودکان کمک می کند تا بیاموزند مثبت تر فکر کنند و رفتارهای منفی خود را کنترل کنند. همچنین می تواند به کودکان کمک کند تا با ریشه یابی ترس ها و نگرانی های خود، اضطرابشان را مدیریت کنند. روان درمانی به کودکان ابزارهایی می‌دهد تا با اضطراب و افسردگی خود با روش‌های سالم‌تری کنار بیایند.

داروهای ضد افسردگی کودکان

رایج ترین داروهای ضد افسردگی کودکان، مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) هستند. این داروها سطح سروتونین را در مغز افزایش می دهند. سروتونین یک ماده شیمیایی است که می تواند به افزایش احساس شادی و سرخوشی کمک کند.

لازم است در مورد داروهای ضد افسردگی در کودکان احتیاط بیشتری بکنید. برخی از کودکان با داروها بهبودی نشان نمی دهند یا حتی ممکن است بیشتر احساس افسردگی کنند. اگر یک متخصص داروهای ضد افسردگی را توصیه می کند، وضعیت کودک خود را به دقت زیر نظر بگیرید. هرگز اجازه ندهید کودکتان به طور ناگهانی مصرف داروهای ضد افسردگی را قطع کند. انجام این کار می تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند یا افسردگی کودکان را بدتر کند.

آیا می توانم از ابتلای فرزندم به افسردگی یا اضطراب جلوگیری کنم؟

افسردگی می تواند ناشی از موقعیت های خاصی در زندگی باشد یا ممکن است علت بیولوژیکی داشته باشد. شما به عنوان والدین، همیشه نمی توانید عوامل استرس زای زندگی فرزندتان را کنترل کنید. اما می‌توانید با اطمینان از اینکه فرزندتان از موارد زیر برخوردار است، به بهبود سلامت روان او کمک کنید:

ورزش روزانه

محیط امن و حمایتی در خانه و مدرسه

خواب کافی

وعده های غذایی متعادل

آیا افسردگی یا اضطراب فرزندم از بین می رود؟

کودکان با هم متفاوت هستند. برخی از کودکان ممکن است از افسردگی یا اضطراب را شکست بدهند. دیگران ممکن است نیاز به مدیریت این شرایط تا آخر عمر داشته باشند. کاری می توانید بکنید این است که با اطمینان از تشخیص صحیح و درمان مناسب، به کودک خود کمک کنید.

چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرید؟

اگر کودک شما علائم افسردگی یا اضطراب دارد با یک متخصص سلامت روان تماس بگیرید. اگر کودک شما علائم خودکشی را نشان می دهد، فورا کمک بگیرید.

 اورژانس اجتماعی وابسته بهسازمان بهزیستی ایران با خط تلفن سه رقمی ۱۲۳ در جهت اورژانس‌های اجتماعی -که خودکشی نیز بخشی از آن است- به صورت شبانه‌روزی به ارائه خدمات می‌پردازد

 همچنین شماره ۱۴۸۰ برای مشاوره تلفنی رایگان از ساعت ۶ صبح تا ۹ شب قابل از سراسر کشور قابل دسترسی است.

افسردگی کودکان | سخن آخر

افسردگی کودکان نوعی اختلال خلقی است که جنبه های مختلفی از زندگی کودک را تحت تاثیر قرار میدهد. اگرچه ممکن است تماشای فرزندتان در حال افسردگی یا اضطراب دشوار باشد، فراموش نکنید کمک همیشه در دسترس است. درمان مناسب می تواند تضمین کند که کودک شما در طول رشد خود به شکوفایی ادامه می دهد.

 علاوه بر کمک های پزشکی، با اطمینان از داشتن محیطی سالم در خانه، مدرسه و جامعه، می توانید از کودک خود حمایت کنید. همیشه به کودک خود اطمینان بدهید که می تواند آشکارا و صادقانه در مورد احساسات خود صحبت کند.

لینک مرتبط :
آپارات نیکارو

لطفا امتیاز دهید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.