خلاقیت کودک

خلاقیت کودک

خلاقیت کودک

خلاقیت، نوآوری است؛ یعنی فرد بتواند افكار و اندیشه ها را با هم تركیب كند و مفهومی نو خلق كند. تعاریف متفاوتی در مورد خلاقیت وجود دارد اما عمده این تعاریف معتقدند كه خلاقیت به تولید چیزی می انجامد كه اصیل و ارزشمند و نو است. منتهی خلاقیت مجموعه به كارگیری چند قوه است؛ هوش، پشتكار و توانایی تفكر متفاوت، مجموعا به خلاقیت  می انجامد. كودكان معمولا همه اینها را در كنار هم دارند اما در مسیر خلاقیت شان ممكن است با موانعی روبه رو شوند كه خیلی زود قوه خلاق شان ضعیف شود .

خلاقيت قابليتي است كه در همگان وجود دارد اما نيازمند پرورش و تقويت مي‌باشد تا به سر حدشكوفايي برسد. فرد خلاق كسي است كه از ذهني جستجوگر و آفريننده برخوردار باشد. خلاقيت عبارت است از « توانايي ديدن چيزها به شيوه هاي جدي، شكستن مرزها و فراتر رفتن از چارچوب ها، فكر كردن به شيوه اي متفاوت، ابداع چيزهاي جديد، استفاده از چيز هاي نا مربوط و تبديل آن به شكل هاي جديد.» مي توان نتيجه گرفت که خلاقيت برآيند فرآيندهاي ذهني و شخصيتي فرد بوده و به توليدات و آثاري منجر مي شود که نو و بديع بوده، خاصيتي متکامل داشته و با واقعيتها، منطبق بوده و در غايت به سود جامعه بشري هستند. کارگاه مادر و کودک کارالاستیک که برای گروه سنی 4 تا 8 سال در نظر گرفته شده است؛ میتواند فرصت مناسبی برای شروع این رویداد باشد .

اغلب ما دوست داریم آدم های خلاقی باشیم. وقتی پدر و مادر می شویم هم دلمان می خواهد فرزندان خلاقی تربیت کنیم، عصر حاضر هم چیزی جز این از ما نمی خواهد. ابزاری به نام خلاقیت که نگذارد کودکمان از قافله پرشتاب تکنولوژی عقب بمانند.

اساساً پرورش عنصر انگيزشي خلاقيت بايد در بستر خانواده صورت گيرد، زيرا مستعدترين محيط براي شکل دهي آن محيط کلامي و نظام تربيتي و رفتاري خانواده است. کودک و نوجوان اوقات زيادي را در خانواده سپري مي­کنند، بنابراين اين طبيعي است که بيشترين تاثير را نيز از آن بپذيرند.

ما در نیکارو بهترین بسترهای آموزشی کشور را به شما معرفی خواهیم کرد با ما همراه باشید .

خلاقیت کودک

چند تمرین ساده برای افزایش خلاقیت كودكان

در ادامه چند تمرین ساده برای افزایش خلاقیت کودک ان ارائه میدهیم.

ارائه راه حل های مختلف راهی برای تقویت خلاقیت کودک

به کودکان فرصت دهید تا تفکر وسیع و واگرا از خود نشان دهند، اجازه بدهید که با شما مخالفت کنند، آنها را تشویق کنید که یک مسیر و یک راه حل بیشتر برای مشکلات پیدا کنند، زمانی که با موفقیت مشکل را حل کردند، ازآنها بخواهید دوباره مشکل را حل کنند اما این بار یک راه جدید برای حل آن پیدا کنند (راه حل یکی اما مسیر متفاوت)، سپس از آنها بخواهید به راه حل های بیشتری برای یک مشکل مشابه فکر کنند، این یکی از بهترین روشهای تقویت خلاقیت کودک است.

سؤالاتش را بشنوید

برای تقویت خلاقیت کودک سعی كنید كنجكاوی كودك تان را برانگیزید، سؤالاتش را بشنوید و او را به سوی یافتن پاسخ هدایت كنید. این در عوض قرار دادن پاسخ در دست كودك است. برای كنجكاو شدن كودك ، لازم است كه او را در محیطی غنی قرار دهید. برای این كار نیازی به صرف هزینه و وقت خیلی زیاد نیست.

كافی است زمانی كه به مسافرت رفته اید یا حتی در حال عبور از یك خیابان هستید و یا زمانی كه به یك گردش آخر هفته ای به بیرون از خانه می روید، حتی حین پختن یك كیك یا درست كردن ناهار، كودك را با عوامل و وسایل مختلف آشنا كنید و بگذارید تا می تواند روی آنها تمركز كرده و با آنها وقت بگذراند. آنها را در چنین شرایطی از ترس آسیب دیدن، كثیف شدن و… محدود نكنید. به عنوان مثال یك كفشدوزك را به كودك نشان دهید و از او بخواهید خوب به آن نگاه كند، آن را روی دستش لمس كند. در چنین شرایطی مطمئنا كودك با سؤالات مختلفی روبه رو می شود؛ «مامان كفشدوزك نفس می كشه؟»، «بابا كفشدوزك هم غذا می خوره» ،«مامان كفشدوزك چطوری به دنیا میاد؟» و…

 به کودکان بخاطر بروز خلاقیتشان جایزه ندهید!

به کودکان بخاطر بروز خلاقیتشان جایزه ندهید! مشوق ها و محرک ها مانع پیشرفت خلاقیت کودک هستند و همچنین کیفیت پاسخ هایشان و انعطاف پذیری درتفکرات آنها را کاهش می دهند، به کودکان اجازه دهید که مهارت در فعالیت های خلاقانه که به طور طبیعی به آنها تمایل دارند را توسعه ببخشند نه اینکه سعی کنید که با جایزه دادن آنها را تحریک کنید، به جای آن که به کودک به خاطر تمرین کردن پیانو جایزه بدهید، اجازه بدهید کاری را که از آن لذت می برد مانند نقاشی کردن بر روی میز تحریرش یا رفتن به کلاس شنا را انجام دهد.

چیزهای نیمه تمام را تمام كند

برای تقویت خلاقیت کودکان قصه ها را از ابتدا تا انتها شروع به خواندن نكنید و بعد هم كتاب را ببندید و به كودك تان بگویید: «خب تموم شد، دیگه بخواب» یكی از تمرین های ایجاد تفكر خلاق در كودك این است كه از او بخواهید چیزهای نیمه تمام را تمام كند. مثلا داستانی را تا نیمه بخوانید و از كودك بخواهید برای آن یك پایان بسازد. نقاشی نیمه كاره ای بكشید و بخواهید آن را تمام كند. در جمع خانواده وقت هایی را به بازی جمله سازی اختصاص دهید، به این شكل كه نفر اول یك كلمه می گوید و نفر دوم باید كلمه ای به كلمه اول اضافه كند كه تركیب این دو كلمه معنی تازه ای بدهد و در نهایت با یك داستان یا جمله خلاقانه روبه رو خواهید بود.

 کودکتان را به یادگیری تشویق کنید

برای افزایش خلاقیت در کودکان، آنهار را به خواندن برای سرگرمی و شرکت کردن در کارهای هنری تشویق کنید، تلویزیون یا هر صفحه نمایش دیگری را محدود کنید تا اینکه اتاق را برای فعالیت های خلاقانه مانند تمرین و تکرار یک بازی، یادگیری نقاشی و خواندن هر کتابی که به وسیله ی مولف مورد علاقه یتان نوشته شده است آماده کرده باشید، به این ترتیب به افزایش خلاقیت کودک کمک شایانی می کنید.

کاردستی درست کند

درست كردن كاردستی های متنوع و مختلف تفكر و خلاقیت كودك را تقویت می كند. اسباب بازی هایی كه به كودك امكان درست كردن انواع كاردستی ها را می دهد ذهن خلاق كودك را تقویت می كند و حس سازندگی و خلق را در او پرورش می دهد.

 کمتر نگران او باشید .
اگر می خواهید خلاقیت کودکتان را تقویت کنید، سعی کنید از نگران بودن درباره ی چیزهای که کودکان کسب می کنند دست بردارید، به جای نتیجه کار، تاکییدتان را روی پیشرفت کار بگذارید، راهی که شما می توانید این را انجام دهید پرسیدن سوال درباره ی پیشرفت است، لذت بردی؟ تموم شد؟ نظرت درباره ی این کار چیه؟

کودکان به طور طبیعی مبتکرانی با قدرت تخیل بالا هستند ولی خلاقیت کودکان نیاز به حمایت والدین دارد، تحقیقی نشان می دهد که تخیلات کودک به او در فایق آمدن بر درد ها و رنج ها کمک میکند، خلاقیت کودک همچنین به بهتر شدن مهارت های اجتماعی، تقویت اعتماد به نفس و یادگیری بهتر کمک میکند .در این مطالب سه کارشناس بیان می کنند که چگونه والدین می توانند خلاقیت کودکشان را تقویت کنند، آمده است.

مسیر جدید را به او نشان دهید

برای تقویت خلاقیت کودکتان، مسیرها و راه های متفاوت را با او تجربه كنید. به طور مثال لازم نیست همیشه از یك مسیر سر راست و تكراری به خانه بروید، به او توضیح دهید كه این بار از مسیری تازه به خانه خواهید رفت. حتی بخواهید كه در انتخاب مسیر تازه به شما كمك كند و حدس بزند كه فلان راه به كجا ختم می شود. در این صورت هم تفكر كودك تقویت شده و راه می افتد و هم درمی یابد كه برای رسیدن به هدف راه های مختلفی وجود دارد.

لطفا امتیاز دهید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

راهنمایی میخوای؟ | گفتگو با پشتیبانی